Bigos z wiśniówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć.
Pomidory sparzyć, obrać skórkę i pokroić na kawałki.
Marchewkę również pokroić.
Czosnek drobno posiekać.
Kapustę zalać zimną wodą, odcedzić i dobrze odcisnąć. W zależności od kapusty i od tego jak kwaśny chcemy uzyskać bigos kapustę możemy wypłukać 2-3 razy.
Odciśniętą kapustę włożyć do dużego garnka tak aby było dobrze mieszać. Do kapusty dodać podsmażony boczek z kiełbasą, pokrojone pomidory, marchewkę. Dodać również suszone śliwki i grzyby, czosnek oraz wiśniówkę. Gotować na wolnym ogniu około 3 godziny, mieszając co jakiś czas, aby nam się nie przypalił ( ja mieszam mniej więcej co 10-15 min). Jeśli jest potrzeba możemy przyprawić do smaku według uznania ( ja dodaję trochę ostrej papryki peperoncino). Smacznego!
Komentarze