Bigos z wiśniówką

4.99 (154 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepyszny. Idealny na róże imprezy, ale nie tylko. Najlepszy odgrzewany kilku krotnie,z każdym dniem lepiej smakuje.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty,
    1 kg pomidorów,
    1 średnia marchewka,
    500 g kiełbasy ( u mnie drobiowa),
    500 g boczku gotowanego,
    5-6 suszonych śliwek,
    kilka grzybków suszonych,
    2-3 ząbki czosnku,
    2-3 kieliszki wiśniówki,
Wystaw ocenę:

4.99 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos z wiśniówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć.
    Pomidory sparzyć, obrać skórkę i pokroić na kawałki.
    Marchewkę również pokroić.
    Czosnek drobno posiekać.
    Kapustę zalać zimną wodą, odcedzić i dobrze odcisnąć. W zależności od kapusty i od tego jak kwaśny chcemy uzyskać bigos kapustę możemy wypłukać 2-3 razy.
    Odciśniętą kapustę włożyć do dużego garnka tak aby było dobrze mieszać. Do kapusty dodać podsmażony boczek z kiełbasą, pokrojone pomidory, marchewkę. Dodać również suszone śliwki i grzyby, czosnek oraz wiśniówkę. Gotować na wolnym ogniu około 3 godziny, mieszając co jakiś czas, aby nam się nie przypalił ( ja mieszam mniej więcej co 10-15 min). Jeśli jest potrzeba możemy przyprawić do smaku według uznania ( ja dodaję trochę ostrej papryki peperoncino). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować