biszkopt:
- 6 jajek (rozmiar L)
- 145 g cukru
- 120 g mąki pszennej, przesianej
- 90 g mąki ziemniaczanej, przesianej
- 10 g proszku do pieczenia
poncz:
- 80 g wody
- 80 g cukru
- sok z 1/2 limonki
- sok z pozostałych części pomarańczy
krem śmietankowy:
- 600 ml śmietanki 30%
- 20 g żelatyny namoczonej w 60 g wody
- 150 g cukru pudru, przesianego
- otarta skórka z 1 limonki
- sok z 1/2 limonki
owoce:
- 200 g borówek
- 200 g filetów z pomarańczy (sok z pozostałych części pomarańczy przeznaczamy do przygotowania nasączenia)
- czerwone winogrona, pozbawione pestek i przekrojone na cztery części
- kilka plasterków limonki
Tort z owocami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Miksując dodawać stopniowo cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia. Ubite białka delikatnie wymieszać z żółtkami. Dodać przesiane przez sito mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką i przełożyć do tortownicy (u mnie średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40-45 minut w temp. 170°C (na złoty kolor). Formę z biszkoptem spuścić do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia. W takiej pozycji odstawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Ostudzony biszkopt wyjąć z formy i usunąć papier.
2.Poncz
Zagotować razem sok z pomarańczy, wodę i cukier. Dodać sok z 1/2 limonki. Wystudzić.
3.Krem:
Mocno schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno. Namoczoną w zimnej wodzie żelatynę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Do śmietanki dodać cukier puder oraz skórkę z limonki. Delikatnie wymieszać łyżką. Niewielką ilość śmietanki połączyć z rozpuszczoną żelatyną i całość stopniowo dodawać do pozostałej śmietanki, wciąż mieszając. Na końcu dodać sok z limonki.
4.Biszkopt przekroić na cztery blaty. Nasączyć ostudzonym ponczem. Udekorować owocami oraz plastrami limonki. Wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny.
Komentarze