Tort z owocami i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Lekki tort z owocami

Składniki:

  • biszkopt:
    - 6 jajek (rozmiar L)
    - 145 g cukru
    - 120 g mąki pszennej, przesianej
    - 90 g mąki ziemniaczanej, przesianej
    - 10 g proszku do pieczenia

    poncz:
    - 80 g wody
    - 80 g cukru
    - sok z 1/2 limonki
    - sok z pozostałych części pomarańczy

    krem śmietankowy:
    - 600 ml śmietanki 30%
    - 20 g żelatyny namoczonej w 60 g wody
    - 150 g cukru pudru, przesianego
    - otarta skórka z 1 limonki
    - sok z 1/2 limonki

    owoce:
    - 200 g borówek
    - 200 g filetów z pomarańczy (sok z pozostałych części pomarańczy przeznaczamy do przygotowania nasączenia)
    - czerwone winogrona, pozbawione pestek i przekrojone na cztery części
    - kilka plasterków limonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z owocami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Miksując dodawać stopniowo cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia. Ubite białka delikatnie wymieszać z żółtkami. Dodać przesiane przez sito mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką i przełożyć do tortownicy (u mnie średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40-45 minut w temp. 170°C (na złoty kolor). Formę z biszkoptem spuścić do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia. W takiej pozycji odstawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Ostudzony biszkopt wyjąć z formy i usunąć papier.
  • 2. Poncz
    Zagotować razem sok z pomarańczy, wodę i cukier. Dodać sok z 1/2 limonki. Wystudzić.
  • 3. Krem:
    Mocno schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno. Namoczoną w zimnej wodzie żelatynę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Do śmietanki dodać cukier puder oraz skórkę z limonki. Delikatnie wymieszać łyżką. Niewielką ilość śmietanki połączyć z rozpuszczoną żelatyną i całość stopniowo dodawać do pozostałej śmietanki, wciąż mieszając. Na końcu dodać sok z limonki.
  • 4. Biszkopt przekroić na cztery blaty. Nasączyć ostudzonym ponczem. Udekorować owocami oraz plastrami limonki. Wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować