Tort z bitą smietaną i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Żółtka oddzielone od białek wyłożyć do naczynia i wymieszać z proszkiem do pieczenia (wyrobić łyżką jak na kogel-mogel). Mieszać do chwili, aż "zbieleją" i zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę, następnie wsypywać powoli cukier. Ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny.
Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wsypywać powoli mąkę i całość mieszać łyżką (biszkopt będzie delikatniejszy i pulchny ). Dno tortownicy o wym.26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec 40-45 minut w temp. 180°C
2.Śmietankę ubić ze śmietan-fixami i cukrem pudrem. Serek mascarpone zmiksować z rumem. Dodać 3 łyżki ubitej śmietanki, żeby połączyć i rozluźnić mascarpone. Dodać resztę ubitej śmietanki i wymieszać.
3.Blaty biszkopta nasączyć ponczem z herbaty. Pierwszy blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki, położyć część masy śmietankowej, posypać delikatnie starta czekoladą. Położyć drugi blat i postąpić w ten sam sposób. Górę obłożyć masą śmietankową.Udekorować wg uznania.
Porady
U mnie boki tortu udekorowane są rozdrobnionym biszkoptem i prażonymi migdałami.
Komentarze