Tort z bitą smietaną i mascarpone

4.43 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Prosty w zrobieniu i pyszny,będzie smakował każdemu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 dużych jaj
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietankowa:
    1000 ml słodkiej śmietanki 30%
    3 śmietan-fixy
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki rumu
    6 łyżek cukru pudru

    Ponadto: dżem z czarnej porzeczki, 4 kostki startej białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.43 (173 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z bitą smietaną i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielone od białek wyłożyć do naczynia i wymieszać z proszkiem do pieczenia (wyrobić łyżką jak na kogel-mogel). Mieszać do chwili, aż "zbieleją" i zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę, następnie wsypywać powoli cukier. Ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny.
    Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wsypywać powoli mąkę i całość mieszać łyżką (biszkopt będzie delikatniejszy i pulchny ). Dno tortownicy o wym.26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
    Piec 40-45 minut w temp. 180°C
  • 2. Śmietankę ubić ze śmietan-fixami i cukrem pudrem. Serek mascarpone zmiksować z rumem. Dodać 3 łyżki ubitej śmietanki, żeby połączyć i rozluźnić mascarpone. Dodać resztę ubitej śmietanki i wymieszać.
  • 3. Blaty biszkopta nasączyć ponczem z herbaty. Pierwszy blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki, położyć część masy śmietankowej, posypać delikatnie starta czekoladą. Położyć drugi blat i postąpić w ten sam sposób. Górę obłożyć masą śmietankową.Udekorować wg uznania.

Porady

U mnie boki tortu udekorowane są rozdrobnionym biszkoptem i prażonymi migdałami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować