Zwijany tort z masą oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MASA OREO:
W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń, resztę mleka zagotowujemy z cukrem, wlewamy całość do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż do pojawienia się pierwszych bąbelków. Odstawiamy budyń do przestudzenia.
Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po wystudzony budyń i dalej miksujemy. Oreo wkładamy do worka i rozgniatamy wałkiem (można też rozmiksować je w blenderze na proszek), dodajemy do kremu i miksujemy.
2.Biszkopt ciemny przecinamy na pół. Biszkopt jasny kroimy w paski. Na każdym pasku delikatnie rozsmarować powidła oraz masę oreo. Pierwszy pasek zwinąć w rulon i ułożyć na środku posmarowanego kemem okrągłego, ciemnego ciasta. Pozostałe paski owijać wokół pierwszej roladki. Wyrównać ewentualne nierówności. Wyrównać kremem i przykryć drugim okrągłym biszkoptem ciemnym. Docisnąć. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem i udekorować. Ciasto najlepiej zostawić na noc w lodówce aby stężało.
Komentarze