Tort z kwiatkami

0 (0 ocen)

Tort prezentuje się bardzo ładnie i jest smaczny.

Składniki:

  • składniki na tortownicę o średnicy 18-20cm

    na ciasto:
    - 1 jajko
    - 30 g cukru
    - 10 g mąki ziemniaczanej
    - 20 g mąki pszennej
    - 2 łyżki wody
    - szczypta soli
    - szczypta proszku do pieczenia
    - 20 g zmielonych migdałów

    nadzienie:
    - 10-12 g żelatyny
    - 1 laska wanilii
    - 300 g jogurtu
    - 1 pomarańcza
    - 40 g cukru

    dekoracja:
    - 50 g posiekanych pistacji
    - kilka listków wiśni
    - 2 kiwi
    - mango
    - kilka malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z kwiatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo 20 g cukru. Żółtko utrzeć z resztą cukru i 2 łyżkami wody na puch. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, po czym wkładać stopniowo do utartych żółtek na przemian ze zmielonymi migdałami i pianą z białek. Całość wymieszać.
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika, piec na złoty kolor ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić. Usunąć papier.
  • 2. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Laskę wanilii naciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ. Jogurt wlać do miski, włożyć miąższ z wanilii, dodać sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofali do rozpuszczenia., po czym wymieszać z masą waniliowo-jogurtową.
  • 3. Biszkopt w formie zalać ścinającą się masą waniliowo-jogurtową. Powierzchnię wyrównać. Tort wstawić na 3 godz. do lodówki.
  • 4. Dekoracja:
    Z obranych i pokrojonych na plasterki owoców kiwi wyciąć kształt liści
    Liście wiśni dokładnie umyć.
    Z obranego mango wyciąć obieraczką do warzyw lub nożem cienkie paski, uformować pąki kwiatów. Maliny wsadzić w środek uformowanych pączków. Liście i owoce ułożyć na górze tortu.
    Pistacjami obsypać brzegi tortu - położyć posiekane pistacje na szerokim nożu i trzymając go lekko ukośnie dociskać pistacje do boków tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować