Tort z kremem mlecznym i czekoladowym z truskawkami

0 (0 ocen)

Wilgotny torcik z dwoma pysznymi kremami, dwoma rodzajami dżemu i koroną z truskawek :)

Składniki:

  • na tortownicę o śr. 24cm:

    Biszkopt:

    6 jajek
    3/4 szkl drobnego cukru do wypieków
    3/4 szkl mąki pszennej
    1/4 szkl + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 - 2 łyżki kakao

    Krem mleczny:

    375g serka Mascarpone
    1 opakowanie cukru migdałowego
    4 – 5 łyżek cukru pudru
    5 łyżek mleka pełnego w proszku

    Krem czekoladowy:

    375g serka Mascarpone
    5 łyżek kremu czekoladowego, np. typu Nutella
    50g gorzkiej czekolady

    Dodatkowo:

    240g dżemu z czarnej porzeczki (można zastąpić jagodowym)
    240g dżemu wiśniowego (może być konfitura)
    wiórki czekoladowe
    płatki migdałowe
    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort z kremem

Tort z kremem mlecznym i czekoladowym z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno, pod koniec ubijania dodając powoli małymi porcjami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i krótko miksujemy całość do połączenia. Obie mąki mieszamy i przesiewamy. Dodajemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. 1/3 ciasta odlewamy do osobnego naczynia, przesiewamy do niego kakao i bardzo delikatnie łączymy łyżką. Papierem do pieczenia wykładamy samo dno tortownicy o śr. 24 cm i nakładamy ciasto, po kilka łyżek jasnego i ciemnego obok siebie lub jedno na drugie, mieszamy kilka razy wykałaczką. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 165ºC przez ok. 40 min. Upieczone ciasto od razu po wyłączeniu piekarnika wyjmujemy i w formie upuszczamy na podłogę z wysokości ok. pół metra. Formę z ciastem odkładamy do ostygnięcia, ciasto wyjmujemy i kroimy na blaty dopiero gdy całkowicie ostygnie.
  • 2. Krem mleczny: serek Mascarpone krótko miksujemy z cukrem migdałowym i pudrem, dodajemy mleko w proszku, miksujemy do gładkości.
  • 3. Krem czekoladowy: gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Serek Mascarpone miksujemy z kremem czekoladowym, dodajemy roztopioną czekoladę i krótko miksujemy całość do połączenia. Część masy odkładamy do dekoracji.
  • 4. Złożenie tortu: biszkopt dzielimy na 3 blaty. Na pierwszy blat wykładamy i wyrównujemy dżem z czarnej porzeczki, na niego nakładamy masę mleczną i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem, lekko go dociskając. Na niego wykładamy i wyrównujemy dżem wiśniowy, na dżem nakładamy masę czekoladową, rozsmarowujemy. Przykrywamy trzecim blatem. Wierzch i boki tortu należy cienko posmarować częścią odłożonej masy czekoladowej; boki tortu posypujemy wiórkami czekoladowymi. Przy pomocy szprycy można zrobić dowolne dekoracje z reszty masy czekoladowej. Na koniec układamy na wierzchu tortu truskawki, przestrzenie między nimi posypujemy płatkami migdałowymi.

Porady

W masie mlecznej cukier migdałowy można zastąpić waniliowym. Tort nie wymaga nasączania, dzięki dżemom blaty mają odpowiednią wilgotność.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować