Tort z kremem mlecznym i czekoladowym z truskawkami

  • wyświetlono: 314 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wilgotny torcik z dwoma pysznymi kremami, dwoma rodzajami dżemu i koroną z truskawek :)

Jagodowe_ciastko

Składniki

na tortownicę o śr. 24cm:

Biszkopt:

6 jajek
3/4 szkl drobnego cukru do wypieków
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 - 2 łyżki kakao

Krem mleczny:

375g serka Mascarpone
1 opakowanie cukru migdałowego
4 – 5 łyżek cukru pudru
5 łyżek mleka pełnego w proszku

Krem czekoladowy:

375g serka Mascarpone
5 łyżek kremu czekoladowego, np. typu Nutella
50g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

240g dżemu z czarnej porzeczki (można zastąpić jagodowym)
240g dżemu wiśniowego (może być konfitura)
wiórki czekoladowe
płatki migdałowe
truskawki

Sposób przygotowania przepisu:

Tort z kremem mlecznym i czekoladowym z truskawkami

  • 1. Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno, pod koniec ubijania dodając powoli małymi porcjami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i krótko miksujemy całość do połączenia. Obie mąki mieszamy i przesiewamy. Dodajemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. 1/3 ciasta odlewamy do osobnego naczynia, przesiewamy do niego kakao i bardzo delikatnie łączymy łyżką. Papierem do pieczenia wykładamy samo dno tortownicy o śr. 24 cm i nakładamy ciasto, po kilka łyżek jasnego i ciemnego obok siebie lub jedno na drugie, mieszamy kilka razy wykałaczką. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 165ºC przez ok. 40 min. Upieczone ciasto od razu po wyłączeniu piekarnika wyjmujemy i w formie upuszczamy na podłogę z wysokości ok. pół metra. Formę z ciastem odkładamy do ostygnięcia, ciasto wyjmujemy i kroimy na blaty dopiero gdy całkowicie ostygnie.
  • 2. Krem mleczny: serek Mascarpone krótko miksujemy z cukrem migdałowym i pudrem, dodajemy mleko w proszku, miksujemy do gładkości.
  • 3. Krem czekoladowy: gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Serek Mascarpone miksujemy z kremem czekoladowym, dodajemy roztopioną czekoladę i krótko miksujemy całość do połączenia. Część masy odkładamy do dekoracji.
  • 4. Złożenie tortu: biszkopt dzielimy na 3 blaty. Na pierwszy blat wykładamy i wyrównujemy dżem z czarnej porzeczki, na niego nakładamy masę mleczną i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem, lekko go dociskając. Na niego wykładamy i wyrównujemy dżem wiśniowy, na dżem nakładamy masę czekoladową, rozsmarowujemy. Przykrywamy trzecim blatem. Wierzch i boki tortu należy cienko posmarować częścią odłożonej masy czekoladowej; boki tortu posypujemy wiórkami czekoladowymi. Przy pomocy szprycy można zrobić dowolne dekoracje z reszty masy czekoladowej. Na koniec układamy na wierzchu tortu truskawki, przestrzenie między nimi posypujemy płatkami migdałowymi.

Porady

W masie mlecznej cukier migdałowy można zastąpić waniliowym. Tort nie wymaga nasączania, dzięki dżemom blaty mają odpowiednią wilgotność.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietort z truskawkamimasa z mleka w proszkutort z kremem czekoladowymtort z kremem mlecznymmasa z Nutelli

Komentarze

Podobne przepisy

tort czekoladowy

Dodane przez: wwwilovebakepl

Tort czekoladowy z truskawkami

Tort czekoladowy przekładany kremem...

Mleczne gofry z truskawkami i bitą śmietaną

Dodane przez: agarybak76

Mleczne gofry z truskawkami i bitą śmietaną

Gofry udoskonaliłam mlekiem w proszku,...

Wafle z masą mleczną i truskawkami

Dodane przez: Młoda mama

Wafle z masą mleczną i truskawkami

Moje Córeczki uwielbiają wafle...

Tort

Dodane przez: Mniam1

Tort z kremem czekoladowo-orzechowym

Tort ze znanym kremem czekoladowo-orzechowym,...

tort-boisko

Dodane przez: czekoladka

Tort - boisko z kremem czekoladowym

Tort zachwyci niejednego, zarówno...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE