Tort z kremem mlecznym i czekoladowym z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno, pod koniec ubijania dodając powoli małymi porcjami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i krótko miksujemy całość do połączenia. Obie mąki mieszamy i przesiewamy. Dodajemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. 1/3 ciasta odlewamy do osobnego naczynia, przesiewamy do niego kakao i bardzo delikatnie łączymy łyżką. Papierem do pieczenia wykładamy samo dno tortownicy o śr. 24 cm i nakładamy ciasto, po kilka łyżek jasnego i ciemnego obok siebie lub jedno na drugie, mieszamy kilka razy wykałaczką. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 165ºC przez ok. 40 min. Upieczone ciasto od razu po wyłączeniu piekarnika wyjmujemy i w formie upuszczamy na podłogę z wysokości ok. pół metra. Formę z ciastem odkładamy do ostygnięcia, ciasto wyjmujemy i kroimy na blaty dopiero gdy całkowicie ostygnie.
2.Krem mleczny: serek Mascarpone krótko miksujemy z cukrem migdałowym i pudrem, dodajemy mleko w proszku, miksujemy do gładkości.
3.Krem czekoladowy: gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Serek Mascarpone miksujemy z kremem czekoladowym, dodajemy roztopioną czekoladę i krótko miksujemy całość do połączenia. Część masy odkładamy do dekoracji.
4.Złożenie tortu: biszkopt dzielimy na 3 blaty. Na pierwszy blat wykładamy i wyrównujemy dżem z czarnej porzeczki, na niego nakładamy masę mleczną i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem, lekko go dociskając. Na niego wykładamy i wyrównujemy dżem wiśniowy, na dżem nakładamy masę czekoladową, rozsmarowujemy. Przykrywamy trzecim blatem. Wierzch i boki tortu należy cienko posmarować częścią odłożonej masy czekoladowej; boki tortu posypujemy wiórkami czekoladowymi. Przy pomocy szprycy można zrobić dowolne dekoracje z reszty masy czekoladowej. Na koniec układamy na wierzchu tortu truskawki, przestrzenie między nimi posypujemy płatkami migdałowymi.
Porady
W masie mlecznej cukier migdałowy można zastąpić waniliowym. Tort nie wymaga nasączania, dzięki dżemom blaty mają odpowiednią wilgotność.
Komentarze