Tort z chałwą i różową polewą drip - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Możesz też te składniki przesiać.
Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Gdy piana zacznie robić się gęsta i biała a mieszadła miksera zaczną zostawiać w niej ślady , rozpocznij dodawanie cukru. Dodaj go partiami, po około dwie łyżki, nie dodaj kolejnej części dopóki poprzednia się nie rozpuści. Żeby sprawdzić czy cukier się rozpuścił, weź odrobinę piany i potrzyj między palcami, jeśli nie wyczujesz kryształków, cukier jest rozpuszczony.
Następnie dodaj żółtka i zmiksuj krótko na małych obrotach.
Odstaw mikser, resztę składników mieszaj za pomocą szpatułki/łyżki. Sypką mieszankę również dodaj partiami. Pamiętaj żeby Twoje ruchy były delikatne, w przeciwnym wypadku możesz zniszczyć pianę. Mieszaj tylko do połączenia się składników.
Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości tortownicy. Piecz w temperaturze 160°C do suchego patyczka. Dokładny czas zależy od Twojego piekarnika, mniej więcej powinno to zająć 40-50 min. Nie piecz dłużej niż to konieczne, bo biszkopt wyjdzie suchy.
Biszkopt odstaw do całkowitego ostudzenia. Wypukły wierzch odkrój, resztę ciasta podziel na trzy blaty.
2.Masa chałwowa:
Serek mascarpone i śmietankę przechowuj w lodówce, muszą być bardzo dobrze schłodzone. Chałwę pokrusz na małe kawałki i również umieść w lodówce.
Miskę do ubijania śmietany i mieszadła miksera umieść w zamrażalniku 15 min przed rozpoczęciem ubijania.
Mascarpone i chałwę przełóż do miski i zmiksuj. Zrób to krótko i na wysokich obrotach miksera. Odstaw do lodówki.
Śmietankę ubij na sztywną masę. Połącz z mascarpone i chałwą za pomocą miksera. Zmiksuj tylko do połączenia się składników.
Gotową masą chałwową przełóż blaty biszkoptu.
3.Masa do tynkowania:
Masło utrzyj z cukrem pudrem na bardzo jasną i puszystą masę. Dodaj schłodzony serek i zmiksuj szybko na wysokich obrotach.
Gotową masą obłóż brzegi i wierzch ciasta, a następnie wygładź.
Tak przygotowany tort włóż do zamrażalnika na 1 godzinę.
4.Polewa drip:
Czekoladę połam na kawałki i umieść w misce. Śmietankę podgrzej prawie do wrzenia. Zalej czekoladę gorącą śmietanką i odstaw na kilka minut. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Następnym krokiem jest zabarwienie dripu. Ilość barwnika zależy od pożądanej przez Ciebie intensywności koloru. Można użyć barwnika w żelu bądź w proszku.
Tak przygotowany drip wylej na tort i rozprowadź za pomocą szpatułki.
Komentarze