Tort z chałwą i różową polewą drip

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Wspaniały tort dla miłośników chałwy.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy

    Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm)

    5 jajek
    120 g cukru (1/2 szklanki)
    100 g mąki (2/3 szklanki)
    30 g kakao (1/4 szklanki)
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa chałwowa

    Składniki: (na tort o średnicy 18 cm)

    250 g serka mascarpone
    250 g śmietanki kremówki (30-36 %)
    150 g chałwy waniliowej

    Masa do otynkowania tortu

    Składniki: (na tort o średnicy 18 cm)

    200 g miękkiego masła
    200 g cukru pudru
    200 g serka kremowego śmietankowego

    Polewa – drip

    Składniki: (na tort o średnicy 18 cm)

    100 g czekolady białej
    40 g śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z chałwą i różową polewą drip - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Możesz też te składniki przesiać.

    Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Gdy piana zacznie robić się gęsta i biała a mieszadła miksera zaczną zostawiać w niej ślady , rozpocznij dodawanie cukru. Dodaj go partiami, po około dwie łyżki, nie dodaj kolejnej części dopóki poprzednia się nie rozpuści. Żeby sprawdzić czy cukier się rozpuścił, weź odrobinę piany i potrzyj między palcami, jeśli nie wyczujesz kryształków, cukier jest rozpuszczony.

    Następnie dodaj żółtka i zmiksuj krótko na małych obrotach.

    Odstaw mikser, resztę składników mieszaj za pomocą szpatułki/łyżki. Sypką mieszankę również dodaj partiami. Pamiętaj żeby Twoje ruchy były delikatne, w przeciwnym wypadku możesz zniszczyć pianę. Mieszaj tylko do połączenia się składników.

    Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości tortownicy. Piecz w temperaturze 160°C do suchego patyczka. Dokładny czas zależy od Twojego piekarnika, mniej więcej powinno to zająć 40-50 min. Nie piecz dłużej niż to konieczne, bo biszkopt wyjdzie suchy.

    Biszkopt odstaw do całkowitego ostudzenia. Wypukły wierzch odkrój, resztę ciasta podziel na trzy blaty.
  • 2. Masa chałwowa:

    Serek mascarpone i śmietankę przechowuj w lodówce, muszą być bardzo dobrze schłodzone. Chałwę pokrusz na małe kawałki i również umieść w lodówce.

    Miskę do ubijania śmietany i mieszadła miksera umieść w zamrażalniku 15 min przed rozpoczęciem ubijania.

    Mascarpone i chałwę przełóż do miski i zmiksuj. Zrób to krótko i na wysokich obrotach miksera. Odstaw do lodówki.

    Śmietankę ubij na sztywną masę. Połącz z mascarpone i chałwą za pomocą miksera. Zmiksuj tylko do połączenia się składników.

    Gotową masą chałwową przełóż blaty biszkoptu.
  • 3. Masa do tynkowania:

    Masło utrzyj z cukrem pudrem na bardzo jasną i puszystą masę. Dodaj schłodzony serek i zmiksuj szybko na wysokich obrotach.

    Gotową masą obłóż brzegi i wierzch ciasta, a następnie wygładź.

    Tak przygotowany tort włóż do zamrażalnika na 1 godzinę.
  • 4. Polewa drip:

    Czekoladę połam na kawałki i umieść w misce. Śmietankę podgrzej prawie do wrzenia. Zalej czekoladę gorącą śmietanką i odstaw na kilka minut. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

    Następnym krokiem jest zabarwienie dripu. Ilość barwnika zależy od pożądanej przez Ciebie intensywności koloru. Można użyć barwnika w żelu bądź w proszku.

    Tak przygotowany drip wylej na tort i rozprowadź za pomocą szpatułki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować