TORT Z BRZOSKWINIAMI , MASĄ JOGURTOWĄ I MASĄ Z PIANEK

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tort upiekłam i przełożyłam sama, ale dekoracje wykonała synowa.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -9 jajek
    -1 czubata szklanka cukru
    -1 szklanka mąki tortowej
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżki octu
    -4 łyżki oleju
    -3 łyżeczki proszku do piecz.

    krem jogurtowy biały:
    -400 g.jogurtu greckiego
    -9 dkg. cukru pudru
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/2 szklanki gorącej wody
    -100 ml. śmietanki 30%
    -1 śmietan-fix
    -1 puszka brzoskwiń

    krem kawowy:
    -400 g.jogurt grecki
    -10 dkg. cukru pudru
    -3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    -1/2 szklanki gorącej wody
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki gorącej wody
    -100 ml. śmietanki 30 %
    -1 śmietan-fix

    krem ajerkoniakowy:
    -1/2 kremu do tortów ajerkoniakowy
    -1 szklanka zimnego mleka
    -5 dkg. margaryny

    Dekoracja:
    -270 g pianek marshmallows
    ok. 3-4 łyżek wody
    ok. 600 g cukru pudru (stopniowo!)
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z brzoskwiniami , masą jogurtową i masą z pianek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem.
    Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do tortownicy(29cm.) posmarowanej tylko na dnie.
    Pieczemy ok. 25 min.170*.Po przestygnięciu, przekroić na 3 krążki.Spodni krążek włożyć do tortownicy i nasączyć sokiem brzoskwiniowym.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Brzoskwinie odsączyć i pokroić na kawałeczki.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem.
    Jogurt zmiksować z cukrem,potem śmietanką. Dolewać żelatynę i zmiksować.Wmieszać brzoskwinie i wyłożyć na krążek biszkoptowy w tortownicy.Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć posłodzoną mocną kawą.
  • tort w przekroju 3. Żelatynę rozpuścić z 1/2 szklanki gorącej wodzie.Kawę zaparzyć w następnej połówce szklanki wody.Kawę przelać przez sitko do żelatyny i schłodzić do letniego.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem.
    Jogurt ubić z cukrem i ubitą śmietanką. Dolewać żelatynę z kawą i zmiksować.Wyłożyć na krążek drugi, przykryć trzecim.
  • kawałek tortu 4. Ubić krem w/g przepisu. Rozsmarować na całym torcie.Schłodzić.
  • dekoracje 5. Wykonanie w/g tego linku:
    http://kotlet.tv/masa-marshmallows-do-dekoracji-tortow
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Jogurt Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować