Tort wiśniowo - czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Torcik to pyszna propozycja dla wielbicieli czekoladowo - wiśniowego duetu :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO
    - 130 g gorzkiej czekolady
    - 150 g miękkiego masła
    - 150 g cukru
    - 150 g mąki pszennej
    - 5 jajek
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM WIŚNIOWY
    - 400 ml schłodzonej śmietany kremówki 36% (50 ml odłożyć do dekoracji)
    - 200 g serka mascarpone (50 g odłożyć do dekoracji)
    - 1 szklanka soku wiśniowego
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżki żelatyny

    DODATKOWO
    - 250 g dżemu wiśniowego (niskosłodzonego)
    - 4 łyżki kremu Nutella
    - wiśnie deserowe
    - różowa posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort wiśniowo - czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połamaną na kawałki czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Masło miksujemy z przestudzoną czekoladą. Żółtka i cukier dodajemy partiami na zmianę nie przerywając miksowania. Mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą czekoladową.
    Ciasto pieczemy w tortownicy (Ø 23 cm) przez 30 min. w temp. 180 ºC. Po tym czasie ciasto odstawiamy do przestudzenia, a następnie rozcinamy je na 3 krążki.
  • 2. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając po koniec cukier puder. Śmietanę łączymy z serkiem mascarpone (odkładamy 100 g do dekoracji). Dodajemy sok wiśniowy. Żelatynę podgrzewany na małym ogniu tylko dotąd, aż się rozpuści. Nieco przestudzony płyn miksujemy z 2 łyżkami kremu wiśniowego. Następnie wlewamy go do masy i dokładnie miksujemy.
  • 3. Pierwszy blat ciasta kładziemy na paterze. Nasączamy sokiem wiśniowym i równo rozprowadzamy dżem wiśniowy. Przykrywamy drugim blatem, którzy również nasączamy. Na niego wykładamy krem wiśniowy (zostawiając troszkę do dekoracji boków tortu). Na koniec kładziemy ostatni blat, nasączamy go i smarujemy kremem Nutella. Boki tortu ozdabiamy kremem wiśniowym. Wierzch dekorujemy rozetkami i wiśniami deserowymi. Brzegi posypujemy różową posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować