Tort wiśniowo - czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połamaną na kawałki czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Masło miksujemy z przestudzoną czekoladą. Żółtka i cukier dodajemy partiami na zmianę nie przerywając miksowania. Mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą czekoladową.
Ciasto pieczemy w tortownicy (Ø 23 cm) przez 30 min. w temp. 180 ºC. Po tym czasie ciasto odstawiamy do przestudzenia, a następnie rozcinamy je na 3 krążki.
2.Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając po koniec cukier puder. Śmietanę łączymy z serkiem mascarpone (odkładamy 100 g do dekoracji). Dodajemy sok wiśniowy. Żelatynę podgrzewany na małym ogniu tylko dotąd, aż się rozpuści. Nieco przestudzony płyn miksujemy z 2 łyżkami kremu wiśniowego. Następnie wlewamy go do masy i dokładnie miksujemy.
3.Pierwszy blat ciasta kładziemy na paterze. Nasączamy sokiem wiśniowym i równo rozprowadzamy dżem wiśniowy. Przykrywamy drugim blatem, którzy również nasączamy. Na niego wykładamy krem wiśniowy (zostawiając troszkę do dekoracji boków tortu). Na koniec kładziemy ostatni blat, nasączamy go i smarujemy kremem Nutella. Boki tortu ozdabiamy kremem wiśniowym. Wierzch dekorujemy rozetkami i wiśniami deserowymi. Brzegi posypujemy różową posypką cukrową.
Komentarze