Tort walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijam piane z białek na sztywno z cukrem. Dodaje żółtka, mąke, cukier wanilinowy i barwnik spożywczy czerwony po kolei. Miksuje na niskich obrotach.
2.Tortownice 20-23 cm wykładam papierem do pieczenia tylko na dnie i wkładam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C i piekę ok 35 min na termoobiegu.
3.Dzielę ciasto na 3 części. Wycinam szablon serca z papieru, przykładam do ciasta i wycinam brzegi.
4.Ubijam śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, dodaje twarożek i wystudzoną żelatyne wciąż płynną, mieszam.
5.Pierwszą warstwę biszkoptu kładę i nasączam sokiem z cytryny zmieszanym z wodą, na to dżem i krem. Ostatni biszkopt tylko nasączam i krem kładę na wierzch i boki.
6.Odkrojone boki ciasta skruszam i dekoruje nimi cały tort. Wkładam tort do lodówki na całą noc.
Smacznego
Porady
Kiedy robimy ciasto i wkładamy mąke i barwnik ubijam ręcznie ciasto nie robotem, przez to jest bardziej puszyste.
Komentarze