Tort Walentynkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny tort na Walentynki dla naszej ukochanej osoby ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    *5 jajek
    *1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
    *3/4 szklanki mąki pszennej
    *2/3 szklanki cukru
    *1 łyżeczka cukru wanilinowego
    *barwnik spożywczy czerwony
    Krem:
    *350 g śmietany kremówki
    *1 szklanka cukru pudru
    *2 łyżeczki cukru wanilinowego
    *ok. 300 g twarożku
    *1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku
    *sok z 1 cytryny + woda
    *dżem wiśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijam piane z białek na sztywno z cukrem. Dodaje żółtka, mąke, cukier wanilinowy i barwnik spożywczy czerwony po kolei. Miksuje na niskich obrotach.
  • 2. Tortownice 20-23 cm wykładam papierem do pieczenia tylko na dnie i wkładam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C i piekę ok 35 min na termoobiegu.
  • 3. Dzielę ciasto na 3 części. Wycinam szablon serca z papieru, przykładam do ciasta i wycinam brzegi.
  • 4. Ubijam śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, dodaje twarożek i wystudzoną żelatyne wciąż płynną, mieszam.
  • 5. Pierwszą warstwę biszkoptu kładę i nasączam sokiem z cytryny zmieszanym z wodą, na to dżem i krem. Ostatni biszkopt tylko nasączam i krem kładę na wierzch i boki.
  • 6. Odkrojone boki ciasta skruszam i dekoruje nimi cały tort. Wkładam tort do lodówki na całą noc.
    Smacznego

Porady

Kiedy robimy ciasto i wkładamy mąke i barwnik ubijam ręcznie ciasto nie robotem, przez to jest bardziej puszyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować