Walentynkowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło, cukier i ekstrakt z wanilii miksować. Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas ubijając po kolejnym dodanym.
Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao. Dokładnie wymieszać i jeszcze raz przesiać. Stopniowo dodawać do utartej masy (w 3 partiach) delikatnie mieszając za każdym razem. Delikatnie połączyć z maślanką oraz barwnikiem spożywczym.
Piec przez około 50 minut w 160st. Pokroić na 3 blaty po całkowitym ostudzeniu i najlepiej schłodzeniu w lodówce. Ściąć górkę w biszkopcie.
2.750ml śmietanki podgrzać. Dodać 2 połamane czekolady, odczekać 5 minut i wymieszać do połączenia składnikow. Wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia śmietankę ubić i dodać do niej mascarpone.
3.Tort przełożyć masą.
4.500ml śmietanki ubić, dodać cukier puder i połączyć z masą która została z przełożenia. Dodać czerwony barwnik i dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczoną, ciepłą żelatynę. Obłożyć i udekorować tort.
Porady
Aby tort ładnie wyglądał należy go schłodzić minimum 4 godziny przed dekorowaniem
Komentarze