tort retro

4.51 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

tort z moim ulubionym przepysznym kremem maślanym i milionem kalorii, lecz od czasu do czasu można sobie na taką rozpustę pozwolić.Tort taki w starym stylu, jak to dawniej robiła babcia czy mama, boki obsypane również jak to kiedyś się robiło okruszkami z biszkoptu. Piekę różne torty ale do te

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    Krem:
    5 żółtek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mleka i dodatkowo trochę do rozrobienia mąki ok 1/3 szkl
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 masła

    dodatkowo dżem do przełożenia tortu


    nasączenie:
    jak zwykle robię na oko ;) całości ma być szklanka (250ml) a w tej szklance znajduje się: wódka, woda, sok z cytryny, cukier.
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort retro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy razem wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to już robię łyżką.

    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy; papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 ºC około 30-35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

    Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone ...
  • 2. krem: żółtka ucieramy z cukrem tak mniej więcej bo cukier nie musi się do końca rozpuścić. Mąkę rozrobić w 1/3 szkl mleka. Całą szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile podgotować na małym ogniu ciągle mieszając. Odstawić na 5 minut.

    Kiedy nam już chwilkę przestygnie wlewamy masę z żółtek i mieszamy. Gotujemy ok 7 minut na małym ogniu ciągle mieszając, należy uważać żeby nie przypalić. Powstanie nam gęsty budyń. Wystudzić (to bardzo ważne, żeby było zimne; ja biszkopt jak i tą masę zawsze robię dzień wcześniej)

    Połączyć z miękkim masłem. Ja swój krem podzieliłam na 2 części jedną zostawiłam taką jak jest a do drugiej dodałam kakao i kawę, bardzo dobry jest również z sokiem z cytryny.
  • tort 3. Zazwyczaj biszkopt dzielę na trzy części tym razem przekroiłam na cztery. Nasączamy płaty biszkoptu, przekładamy kremem, Trochę kremu zostawiamy do dekoracji.
  • 4. Boki i wierzch tortu smarujemy kremem. Obsypujemy okruszkami biszkoptu, wierzch dekorujemy kremem, i układamy wiśnie ( ja miałam mrożone)

Porady

bazę pod krem i biszkopt można przygotować dzień wcześniej. Okruchy które nam zostaną kiedy przekrawamy, czy wyjmujemy biszkopt z foremki zgarniamy z blatu i posłużą nam do dekoracji. Jak jest mało to delikatnie można jeszcze nożem zeskrobać ;))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować