Ciasto retro

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto retro jest pysznym połączeniem cynamonu, kwaśnych jabłek i słodkiego budyniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Masa:
    - 1 kg kwaśnych jabłek
    - 3 szklanki mleka
    - 2 budynie śmietankowe z cukrem
    - 2 łyżki cukru
    - 2 łyżki cynamonu

    Ciasto:
    - 1 margaryna Palma z Murzynkiem
    - 1 jajko
    - 2 żółtka
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - 2 szklanki mąki krupczatki
    - 200g cukru pudru
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 łyżki kwaśnej śmietany

Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto retro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku roztapiamy margarynę. Do miski wsypujemy mąkę pszenną i krupczatkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia.Składniki dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, margarynę, jajko i żółtka. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto i dzielimy na pół. Jedną część zawijamy w folię i schładzamy w lodówce, drugą wykładamy na dno blachy i nakłuwamy widelcem.
  • 2. Na cieście układamy pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Następnie posypujemy je cynamonem.
  • 3. Przyrządzamy budyń. Do garnuszka wlewamy 2,5 szklanki mleka i cukier. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Gdy mleko w garnuszku się zagotuje, zestawiamy je z ognia, dodajemy rozrobiony budyń, mieszamy i znów gotujemy parę minut, tak aby masa zgęstniała. Gorący budyń wylewamy i rozsmarowujemy na cieście.
  • 4. Pozostałe ciasto należy rozwałkować na długość i szerokość blachy. Następnie nawijamy je na wałek i nad blachą powoli rozwijamy. Pieczemy przez 30min. w temp. 220 stopni.Potem zwiększamy temperaturę do 250 stopni i pieczemy dotąd, aż wierzch będzie rumiany.
  • 5. Gdy ciasto ostygnie, wierzch posypujemy cukrem pudrem, nakładamy papier z wyciętymi kółeczkami i dekorujemy cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować