1.W garnuszku roztapiamy margarynę. Do miski wsypujemy mąkę pszenną i krupczatkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia.Składniki dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, margarynę, jajko i żółtka. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto i dzielimy na pół. Jedną część zawijamy w folię i schładzamy w lodówce, drugą wykładamy na dno blachy i nakłuwamy widelcem.
2.Na cieście układamy pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Następnie posypujemy je cynamonem.
3.Przyrządzamy budyń. Do garnuszka wlewamy 2,5 szklanki mleka i cukier. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Gdy mleko w garnuszku się zagotuje, zestawiamy je z ognia, dodajemy rozrobiony budyń, mieszamy i znów gotujemy parę minut, tak aby masa zgęstniała. Gorący budyń wylewamy i rozsmarowujemy na cieście.
4.Pozostałe ciasto należy rozwałkować na długość i szerokość blachy. Następnie nawijamy je na wałek i nad blachą powoli rozwijamy. Pieczemy przez 30min. w temp. 220 stopni.Potem zwiększamy temperaturę do 250 stopni i pieczemy dotąd, aż wierzch będzie rumiany.
5.Gdy ciasto ostygnie, wierzch posypujemy cukrem pudrem, nakładamy papier z wyciętymi kółeczkami i dekorujemy cynamonem.
Komentarze