Tort urodziny

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Pyszny tort urodzinowy który zachwycie nie jednego dzieciaka.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt jasny

    jajka 6
    cukier kryształ 1 szklanka
    mąka pszenna 1 szklanka
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    Składniki na ciemny biszkopt

    jajka 6
    cukier kryształ 1 szklanka
    mąka pszenna 3/4 szklanki
    kakao 2 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    Masa 1

    śmietana kremówka 1/2 l
    żelatyna 3 łyżki
    cukier puder do smaku według uznania

    Masa czekoladowa

    mleko 3,2% 1/2 l
    żółtka 3
    cukier wanilinowy 1/2 szklanki
    mąka pszenna 2 łyżki
    budyń waniliowy 1 opakowanie
    masło 25 dag

    czekolada gorzka 5 dag

    dekoracje /dodatki

    Pianki marshmallow po 1 opakowaniu różowych pianek opakowania pianka smerfy
    mandarynki 5
    czereśnie 2 szklanki
    czekolada 1 orzechowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort urodziny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Pieczemy dwa biszkopty jeden ciemny drugi jasny.
    Wykonanie :
    Białka ubijamy na sztywno , dodajemy stopniowo żółtka następnie po trochu dodajemy cukier. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łopatka od robota. Masę wylewamy na posmarowaną formę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 35 minut w temperaturze 180 stopni.
    Następnie przestudzone biszkopty dzielimy na 2 części .
  • krok 2 2. Wykonanie masy pierwszej :
    Żelatynę rozpuszczamy małej ilości wody . Śmietanę ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier do smaku i dalej ubijamy pod koniec dodajemy przestudzoną żelatynę .
  • krok 3 3. Na przestudzonego biszkopta wylewamy masę 1 . Następnie na masę dajemy mandarynki .
  • krok 4 4. Wykonanie masy czekoladowej :
    Z mleka cukru oraz żółtek , mąki i budyniu gotujemy budyń . Masło ucieramy stopniowo dodając przestudzony budyń i rozpuszczoną czekoladę . Następnie na masie układamy kawałki czekolady.
  • krok 5 5. Następnie na masie czekoladowej układamy kostki czekolady.
  • krok 6 6. Jojo podgrzewamy w kąpieli wodnej wlać wodę i na garnek dać miskę z jojem i położyć na gazie.
  • krok 7 7. Gotową masę rozwałkowujemy wałkiem .
  • krok 8 8. Z rozwałkowanej masy robimy dekoracje według uznania u mnie były to różyczki , kokardki i czereśnie do dekoracji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować