Placek miodowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno . Następnie powoli dodajemy cukier . Później dodajemy żółtka i ubijamy dalej . Proszek do pieczenia delikatnie mieszamy z mąką i dodajemy do masy . Całość delikatnie mieszamy.
2.Gotową masę wylewamy na posmarowaną formę do ciasta . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni .
3.Wykonanie ciasta miodowego :
Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i delikatnie razem na początku mieszamy całość. Po wymieszaniu zagniatamy ciasto .
4.Gotowe zagniecione ciasto dajemy na wysmarowaną formę i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
5.Wykonanie masy truskawkowej :
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody .Gotowe galaretki odstawiamy do stężenia się . Do tężejących galaretek dodajemy serki homogenizowane i dobrze całość wymieszać . Następnie odstawić do lodówki na 20 minut.
6.Na biszkopt dajemy masę truskawkową . Na masę truskawkową dajemy rządek biszkopt następnie jeden rządek winogrona .Te czynności powtarzamy na całym placku. I na koniec delikatnie smarujemy dżemem truskawkowym i przykrywamy plackiem miodowym .
7.Wykonanie masy śmietankowej :
Żelatynę rozpuszczamy w 25 ml wody . Śmietanę ubijamy , pod koniec ubijania dodajemy żelatynę i lekko całość mieszamy .
8.Na placek miodowy dajemy masę śmietankową i układamy maliny i winogrona. Następnie górę placka zalewamy już tężejącą się galaretką . Placek wstawiamy do lodówki do lepszego stężenia się galaretek i mas .
Komentarze