Placek miodowy z owocami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto , które u nas bardzo często gości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt
    • jajka 5
    • mąka pszenna 1 szklanka
    • cukier kryształ 3/4 szklanki
    • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
    placek miodowy
    • mąka pszenna 40 dag
    • margaryna 10 dag
    • miód płynny 3 łyżki
    • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
    • kwaśna śmietana 1 łyżeczka
    • cukier kryształ 3 łyżki
    • jajko 1
    masa truskawkowa
    • serek homogenizowany 4 opakowania (150 g)
    • galaretka truskawkowa 2
    masa śmietankowa
    • śmietana kremówka 1/2 l
    • żelatyna 3 łyżeczki
    • cukier puder 1 łyżka
    dodatki
    • biszkopty okrągłe 1 duża paczka
    • galaretka truskawkowa 2
    • maliny 30 dag
    • winogrona białe 30 dag
    • dżem truskawkowy 1/2 słoika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek miodowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Białka ubijamy na sztywno . Następnie powoli dodajemy cukier . Później dodajemy żółtka i ubijamy dalej . Proszek do pieczenia delikatnie mieszamy z mąką i dodajemy do masy . Całość delikatnie mieszamy.
  • krok 2 2. Gotową masę wylewamy na posmarowaną formę do ciasta . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni .
  • krok 3 3. Wykonanie ciasta miodowego :
    Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i delikatnie razem na początku mieszamy całość. Po wymieszaniu zagniatamy ciasto .
  • krok 4 4. Gotowe zagniecione ciasto dajemy na wysmarowaną formę i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • krok 5
5. Wykonanie masy truskawkowej :
    Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody .Gotowe galaretki odstawiamy do stężenia się . Do tężejących galaretek dodajemy serki homogenizowane i dobrze całość wymieszać . Następnie odstawić do lodówki na 20 minut.
  • krok 6 6. Na biszkopt dajemy masę truskawkową . Na masę truskawkową dajemy rządek biszkopt następnie jeden rządek winogrona .Te czynności powtarzamy na całym placku. I na koniec delikatnie smarujemy dżemem truskawkowym i przykrywamy plackiem miodowym .
  • krok 7
7. Wykonanie masy śmietankowej :
    Żelatynę rozpuszczamy w 25 ml wody . Śmietanę ubijamy , pod koniec ubijania dodajemy żelatynę i lekko całość mieszamy .
  • krok 8 8. Na placek miodowy dajemy masę śmietankową i układamy maliny i winogrona. Następnie górę placka zalewamy już tężejącą się galaretką . Placek wstawiamy do lodówki do lepszego stężenia się galaretek i mas .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować