Tort na 14 urodziny. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.
Białka oddzielić od żółtek .Białka ubić na sztywną piane z dodatkiem szczypty soli dodając żółtka na przemian z cukrem, mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą ,delikatnie połączyć z masą jajeczną.Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia .Piec około 45 min w temperaturze 180 stopni. Biszkopt po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 blaty.
2. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy, ubitą śmietanę delikatnie łączymy z serkiem mascarpone.
3.Spodni blat po nasączeniu smarujemy dżemem ,nakładamy część kremu, nakładamy drugi blat robimy tak sam jak z pierwszym,nakładamy trzeci blat dociskamy formując tort .Cały tort smarujemy kremem czekoladowym ,boki obkładamy zmielonymi orzechami ,dekorujemy według swojego uznania u mnie jest udekorowany czekoladowymi różyczkami z listkami ,perełkami i kremem czekoladowym.
Tort wkładam do lodówki na kilka godzin .
Komentarze