Tort zrobiony córce koleżanki ,która kończyła swoje 30 urodziny.
Składniki:
Biszkopt - 7 jajek,1,5 szklanki mąki tortowej,1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki cukru,2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki sody,szczypta soli.
Krem śmietankowy - 1 litr śmietany 30%, 4 śmietan fixy 3 łyżki cukru pudru,3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody.
Ponadto - dżem ,puszka brzoskwiń,ozdoby ,róże i listki zrobione z masy cukrowej,zmielone orzechy do obłożenia boku tortu.
Gotowy krem czekoladowy zrobiony według opisu na opakowaniu ale tylko 1/2 opakowania do ozdoby i napisu.
Tort na 30 urodziny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną piane z dodatkiem szczypty soli dodając żółtka na przemian z cukrem, mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą ,delikatnie połączyć z masą jajeczną.Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia .Piec około 45 - 50 min do suchego patyczka.po upieczeniu ostudzić i przekroić na 3 blaty. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy i ostudzoną żelatynę.
Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę.Sokiem nasączamy biszkopty.
2.
Spodni blat po nasączeniu smarujemy dżemem ,nakładamy część kremu na krem nakładamy część pokrojonych brzoskwiń brzoskwinie wciskamy w krem śmietankowy,nakładamy drugi blat robimy tak sam jak z pierwszym,nakładamy trzeci blat dociskamy formując tort .Cały tort smarujemy kremem ,boki obkładamy zmielonymi orzechami włoskimi ,dekorujemy według swojego uznania u mnie jest udekorowany różyczkami i listkami z masy cukrowej ,perełkami i ubitą śmietaną oraz kremem czekoladowym.Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze