Tort urodzinowy

1 (1 ocen)

  • 2 godz.

kawowo-czekoladowy

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka cukru kryształu
    225 dkg mąki
    1 budyń waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    3 łyżki kawy mielonej
    masa:
    1 i 3/4 kostki masła
    4 jajka
    1 szklanka cukru kryształu
    3 łyżki kakao
    1 kieliszek spirytusu
    do nasączenia:
    3/4 szklanki mocnej kawy + kieliszek wódki
    dodatkowo:
    1 mały słoiczek konfitury wiśniowej
    do dekoracji:
    polewa
    1 śmietana 30% (200ml) + śmietan-fix
    1/3 tabliczki mlecznej czekolady
    połówki orzechów + trochę zmielonych
    perełki
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa biszkoptowa 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Zmiksować z żółtkami. Dodać make, proszek do pieczenia, budyń, kawę i posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy (23 cm) i piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Masa: jajka z cukrem zmiksować i ubijać na parze aż będą prawie białe i gęste. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Masło utrzeć na puch i dodawać partiami ostudzone jaja. Na koniec dodać Sparzone odrobiną wrzątku i ostudzone kakao oraz spirytus.
  • 3. Biszkopta przekroić na trzy krążki. Każdy nasączyć kawą. Przełożyć wiśniami i masą (trochę masy zostawić do dekoracji).
  • 4. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan fixem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Połączyć ze śmietaną. Udekorować boki tortu. Wierzch oblać polewą, a potem udekorować resztą masy, orzechami i perełkami. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jajka Masa kakaowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować