Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Zmiksować z żółtkami. Dodać make, proszek do pieczenia, budyń, kawę i posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy (23 cm) i piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
2.Masa: jajka z cukrem zmiksować i ubijać na parze aż będą prawie białe i gęste. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Masło utrzeć na puch i dodawać partiami ostudzone jaja. Na koniec dodać Sparzone odrobiną wrzątku i ostudzone kakao oraz spirytus.
3.Biszkopta przekroić na trzy krążki. Każdy nasączyć kawą. Przełożyć wiśniami i masą (trochę masy zostawić do dekoracji).
4.Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan fixem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Połączyć ze śmietaną. Udekorować boki tortu. Wierzch oblać polewą, a potem udekorować resztą masy, orzechami i perełkami. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.
Komentarze