Ciasto dyniowe

0 (0 ocen)

Szybkie, proste, bardzo smaczne ciasto. Smakiem przypomina piernika.

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
    1 szkl cukru
    1 szkl oleju
    4 jaja
    2 łyżeczki przyprawy do pierników
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżeczki cynamonu
    1 szkl puree z dyni
    szczypta soli
    polewa, albo cukier puder do dekoracji

Ciasto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować puree z dyni:
    - dynię przekroić na pół, wybrać pestki i miękki miąższ
    - dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać ze skórki zewnętrznej
    - włożyć do garnka i zalać wodą
    - gotować około 30 min, aż będzie miękka
    - dynię przełożyć na sito i pozostawić na 30 min
    - dynię zblenderować
    - gotowe puree ponownie przełożyć na sito i pozostawić na 1 godz, aby obciekło
    - puree można przygotować dzień wcześniej
    - jeśli zostanie nam puree można je zamrozić
  • 2. Wymieszać suche składniki: mąka + cukier + cynamon + proszek do pieczenia + soda oczyszczona + przyprawa do pierników + sól.
  • 3. Jaja zmiksować z olejem.
  • 4. Dodać przestudzone puree z dyni, a nastepnie suche składniki = wszystko wymieszać.
  • 5. Gotową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm.
  • 6. Piec w 180 stopniach, przez około 40 minut do tzw "suchego patyczka"
  • ciasto dyniowe 7. Zimne ciasto polać polewą, albo posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy