Ciasto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować puree z dyni:
- dynię przekroić na pół, wybrać pestki i miękki miąższ
- dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać ze skórki zewnętrznej
- włożyć do garnka i zalać wodą
- gotować około 30 min, aż będzie miękka
- dynię przełożyć na sito i pozostawić na 30 min
- dynię zblenderować
- gotowe puree ponownie przełożyć na sito i pozostawić na 1 godz, aby obciekło
- puree można przygotować dzień wcześniej
- jeśli zostanie nam puree można je zamrozić
2.Wymieszać suche składniki: mąka + cukier + cynamon + proszek do pieczenia + soda oczyszczona + przyprawa do pierników + sól.
3.Jaja zmiksować z olejem.
4.Dodać przestudzone puree z dyni, a nastepnie suche składniki = wszystko wymieszać.
5.Gotową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm.
6.Piec w 180 stopniach, przez około 40 minut do tzw "suchego patyczka"
7.Zimne ciasto polać polewą, albo posypać cukrem pudrem.
Komentarze