Tort truskawkowy

4.5 (162 ocen)

  • 60 min

Tort robiłam z okazji swoich urodzin :)

  • 60 min

Składniki:

  • ok 25 sztuk podłużnych biszkoptów
    1 litr śmietany 30%
    galaretka cytrynowa
    galaretka pomarańczowa
    2 galaretki truskawkowe
    truskawki
    1 okrągły wafel tortowy
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    2-3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort truskawkowy

Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort truskawkowy 1. Na dnie tortownicy układamy 1 wafel. Czekoladę rozpuszczamy na mleku, a następnie całą wylewamy na wafel, kiedy jeszcze nie zastygła układamy na brzegu tortownicy biszkopty – delikatnie aby sie nie przewróciły.

    0,5 litra śmietany miksujemy na sztywno, a następnie dodajemy ciepła pomarańczową galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklance wody. Dodajemy truskawki (ok. 10-15 sztuk) i mieszamy łyżką – delikatnie wlewamy do tortownicy uważając aby nie poruszyć biszkoptów. Wstawiamy do lodówki aby śmietana stężała. Drugą warstwe robimy podobnie – ubijamy 0,5 litra śmietany i łączymy z cytrynową galaretką przyrządzona w ten sam sposób co poprzednio. Samą śmietankę bez owoców wlewamy do tortownicy 0 wstawiamy do lodówki.

    Dekorujemy tort truskawkami, a następnie zalewamy tężejącymi galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w 3 szklankach wody. Kiedy tort bedzie dobrze schłodzony to odpinamy boki tortownicy i obwiązujemy tort czerwoną wstążką – dla ładniejszego efektu, jak również w trosce o to, by biszkopty nie mogły odpaść:)

Porady

Trzeba mieć dużo cierpliwości do ułożenia biszkoptów wokól tortownicy :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować