Tort truskawkowy "mikołaj" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa śmietankowo truskawkowa:
Śmietanę "Śnieżkę" ubić z mlekiem, dodać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody.
2.Masa truskawkowo bezowa:
Jajka ubić z cukrem na parze. Masło utrzeć na puszystą masę. Połączyć z przestudzonymi ubitymi jajkami. Ciągle ucierając, stopniowo dodawać truskawki.
3.Przełożenie:
biszkopt jasny - dżem truskawkowy - masa śmietankowo truskawkowa - biszkopt czerwony - dżem truskawkowy - 1/2 masy truskawkowo bezowej - bezy - 1/2 masy truskawkowo bezowej - biszkopt czerwony - masa śmietankowo truskawkowa - dżem truskawkowy - biszkopt jasny. Odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
4.Z jednej górnej części odciąć dwa rogi ciasta i dołożyć do dolnej. Będzie to broda Mikołaja.
5.Jeden biszkopcik ułożyć na środku, będzie to nos Mikołaja. Dwa pozostałe skleić razem i ułożyć z boku, będzie to pompon od czapki.
6.Krem śmietankowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Do jednego dodać czerwony barwnik. Kremem udekorować wierzch tortu. Przykleić oczy.
Komentarze