Tort truskawkowy

4.5 (160 ocen)

Ten tort upiekłam na moje i starszego syna urodziny. Jako, że mamy je dzień po dniu torcik był wspólny.

Składniki:

  • Masa :
    500 ml śmietany kremówki 36%
    250 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru waniliowego
    1 szk gorącej przegotowanej wody
    1 galaretka truskawkowa
    Biszkopt :
    6 jajek
    6 łyżek maki pszennej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    3 łyżki cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo :
    1 kg truskawek
    rurki waflowe puste
    herbata miętowo owocowa do nasączenia biszkoptu

Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek.
    Mąki przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki.
    Nastawić piekarnik na temperaturę 150 stopni.
    Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
  • biszkopt 2. Białka jajek ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.
    Następnie dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą.
    Do masy jajecznej wsypać mieszankę mąki i również delikatnie wszystko połączyć.
    Gotową masę przełożyć do przygotowanej tortownicy wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 40 minut, po czym wyjąć biszkopt z blaszki i ułożyć do góry dnem na kratce lub ściereczce i wystudzić.
    Zimny biszkopt przekroić na trzy placki i nasączyć herbatą.
  • masa z truskawkami 3. Galaretkę truskawkową dokładnie wymieszać ze szklanką gorącej przegotowanej wody i schłodzić.
    Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, gdy jest ubita dodać serek mascarpone i połączyć ze śmietaną na wolnych obrotach miksera.
    Do tak przygotowanej masy wlewać galaretkę ale cały czas mieszać.
    Gdy galaretka się połączy z masą część odłożyć do drugiej miseczki.
    Przyda się do posmarowania boków i góry tortu.
    Do większej części masy wsypać 2/3 truskawek i wymieszać.
    Obie masy wstawić do lodówki na 5-10 minut aby lekko stężała.
  • przełożenie tortu 4. Po tym czasie na pierwszy biszkopt wyłożyć 1/2 masy z truskawkami, przykryć drugim krążkiem i ponownie wyłożyć masę truskawkową.
    Zakryć trzecim krążkiem i wyłożyć masę bez truskawek.
    Tą masą posmarować górę i boki tortu.
    Rurki waflowe przekroić na pół i obłożyć nimi tort dookoła.
    Na koniec na wierzch tortu wyłożyć pozostałe truskawki.
    Gotowy tort włożyć na co najmniej 3 godziny do schłodzenia do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować