TORT truskawkowo-kokosowy z brzoskwinią "Jedziemy do Rio"

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Wierny kibic siatkówki, siatkarze Mistrzowie Świata zakwalifikowali się na igrzyska olimpijskie.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    Biszkopt
    7 jaj
    200 g mąki
    290 g cukru

    masa truskawkowa
    truskawki świeże 300 g
    serek homogenizowany truskawkowy 5 łyżek
    galaretka truskawkowa na 0,5

    Masa kokosowa
    wiórki kokosowe 80 g
    biała czekolada 120-125 g
    aromat waniliowy
    sok z cytryny 1 łyżka
    masło 300 g

    Masa brzoskwiniowa
    brzoskwinie w puszce 300 g
    galaretka brzoskwiniowa na 0,5 l

    dodatkowo
    biszkopty okrągłe ok. 6 sztuk
    Polewa: lukier zielony
    poncz
    galaretka niebieska
    proso
    sok truskawkowy
    pisak cukrowy biały
    barwnik spożywczy do ciast żółty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort truskawkowo-kokosowy z brzoskwinią "jedziemy do rio" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1t6gjb0 1. Biszkopt.
    Jajka ucieramy z cukrem na pulchną masę, dosypujemy mąkę i mieszamy lekko , ale dokładnie. Pieczemy ciasto w 180 C do lekkiego zbrązowienia. Studzimy, przekrawamy na trzy części.
    Masa truskawkowa.
    Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy.
    Opłukane i pozbawione szypułek truskawki blendujemy na gładką masę.
    Po łyżce dodajemy serek truskawkowy ( wyszło mi 650 ml ).
    Cały czas mieszając powoli wlewamy zimną galaretkę.
    Pierwszą część biszkoptu ponczujemy i nakładamy tężejącą masę truskawkową , całość wstawiamy do lodówki.
    Krem kokosowy.
    Masło ucieramy na pulchną masę.
    Białą czekoladę łamiemy w cząstki i rozpuszczamy na parze wodnej.
    Gdy ostygnie mieszamy z kokosem i po łyżce dodajemy do utartego masła.
  • image-25jxk5d 2. Wyjmujemy ciasto z lodówki nakładamy drugi kawałek biszkoptu, ponczujemy i poktywamy masą kokosową.
    Część masy zostawiamy do zrobienia piłeczki.
    Tort wstawiamy do lodówki.
    Masa brzoskwiniowa.
    Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody , studzimy.
    Osączone z zalewy brzoskwinie blendujemy i powoli dolewamy lekko tężejącą galaretkę.
    Prostokątne naczynie wyłożyć folią i wylać masę, schłodzić.
    Można sobie uprościć i masę wyłożyć wprost na trzecią część biszkoptu i to będzie pewnie lepsze rozwiązanie.
  • image-15m0ygx 3. Gdy masa zastygnie , przekładamy ją na środek nasączonego trzeciego blatu biszkoptu. Boki polewamy zielonym lukrem. Wstawiamy do lodówki.
    Robimy piłeczkę.
    Sitko pokrywamy folią.

    Biszkopty łamiemy ,maczamy z soku np. truskawkowym, wykładamy na sitko , pokrywamy masą kokosową i tak naprzemiennie do wypełnienia sitka.
    Wstawiamy do lodówki.
    Niebieską galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.Lekko przestudzamy i nasypujemy garstkę prosa, mieszamy.
    Schłodzoną piłeczkę obracamy na jakąś deseczkę, zdejmujemy folię, pokrywamy cienką warstwą pozostałego kremu kokosowego.
    Rysujemy nożem kształt piłki i pokrywamyją prosem , tam gdzie jest żółta polałam go odrobiną żółtego barwnika.
    Część niebieską pokrywamy prosem z niebieską galaretką. Dokładnie dociskamy i wstawiamy do lodówki.
    Wyjmujemy tort , białym pisakiem cukrowym robimy trzy linie na pomarańczowym boisku. Brzegi boiska okładamy prosem.
    Czekoladowymi literkami robimy napisy.
    Delikatnie zdejmujemy piłeczkę z deseczki i przekładamy na tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Kokos Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować