Tort, przez swą prostotę wykonania, będzie nie tylko miłym dodatkiem do wakacyjnej kawki, ale także pięknie prezentującym się prezentem dla niejednego jubilata:)
Składniki:
Składniki na tortownicę o średnicy 22cm:
1 gotowa rolada z nadzieniem truskawkowym (350g)
MASA TRUSKAWKOWA:
400 g truskawek
300 ml serka homogenizowanego
1 cukier waniliowy (10g)
2 kopiaste łyżki żelatyny + 50 ml mleka
MASA KOKOSOWA:
200 ml mleczka kokosowego
150 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny + 50 ml mleka
Tort truskawkowo - kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roladę pokroić na kawałki grubości ok. 2 cm. Poukładać je ciasno obok siebie na dnie tortownicy.
MASA TRUSKAWKOWA:
Z truskawek odłożyć kilka sztuk (4-5) i pokroić je w bardzo drobną kosteczkę. Resztę zmiksować na mus, połączyć z serkiem i cukrem waniliowym.
Żelatynę namoczyć w mleku. Gdy napęcznieje podgrzać, rozpuścić. Następnie ostudzić i połączyć z masą truskawkową, miksując. Tężejącą masę wylać na spód z roladek. Wstawić do lodówki.
MASA KOKOSOWA:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Połączyć z mleczkiem kokosowym, posłodzić.
Żelatynę namoczyć w mleku. Gdy napęcznieje podgrzać, rozpuścić. Następnie ostudzić i połączyć z masą kokosową, miksując. Tężejącą masę wylać na zastygłą masę truskawkową. Tort wstawić do lodówki na conajmniej 2 godziny.
Wierzch i boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Ozdobić kawałkami truskawek.
Komentarze