Tort truskawkowo - kokosowy

4.49 (191 ocen)

Tort, przez swą prostotę wykonania, będzie nie tylko miłym dodatkiem do wakacyjnej kawki, ale także pięknie prezentującym się prezentem dla niejednego jubilata:)

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 22cm:

    1 gotowa rolada z nadzieniem truskawkowym (350g)

    MASA TRUSKAWKOWA:

    400 g truskawek
    300 ml serka homogenizowanego
    1 cukier waniliowy (10g)
    2 kopiaste łyżki żelatyny + 50 ml mleka

    MASA KOKOSOWA:

    200 ml mleczka kokosowego
    150 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny + 50 ml mleka

    wiórki kokosowe i truskawki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Torty Rolada Desery Deser na zimno

Tort truskawkowo - kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roladę pokroić na kawałki grubości ok. 2 cm. Poukładać je ciasno obok siebie na dnie tortownicy.
    MASA TRUSKAWKOWA:
    Z truskawek odłożyć kilka sztuk (4-5) i pokroić je w bardzo drobną kosteczkę. Resztę zmiksować na mus, połączyć z serkiem i cukrem waniliowym.
    Żelatynę namoczyć w mleku. Gdy napęcznieje podgrzać, rozpuścić. Następnie ostudzić i połączyć z masą truskawkową, miksując. Tężejącą masę wylać na spód z roladek. Wstawić do lodówki.
    MASA KOKOSOWA:
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Połączyć z mleczkiem kokosowym, posłodzić.
    Żelatynę namoczyć w mleku. Gdy napęcznieje podgrzać, rozpuścić. Następnie ostudzić i połączyć z masą kokosową, miksując. Tężejącą masę wylać na zastygłą masę truskawkową. Tort wstawić do lodówki na conajmniej 2 godziny.
    Wierzch i boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Ozdobić kawałkami truskawek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Serek Truskawki Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować