Lekki , puszysty i delikatny. Słodka truskawka i kwaśna cytryna których smak dopełnia kawałek czereśni podany w porcji tortu. Połączenie orzeźwiające , idealne na lato :)
Składniki:
300g. truskawek
200g. czereśni
sok z jednej cytryny
500 ml śmietanki 30% ( 2 opakowania po 250ml.)
2 galaretki truskawkowe
2 galaretki cytrynowe
2 łyżki żelatyny+ 50 ml.gorącej wody
5 łyżek cukru pudru
Tort truskawkowo-cytrynowy z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą galaretkę rozpuścić oddzielnie w 250 ml wrzątku , odstawić w chłodne miejsce/do lodówki do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
Żelatynę rozpuścić , zostawić w temp. pokojowej do wystudzenia.
2.Śmietanki przelać do wysokiej miski , dodać cukier puder , ubić na sztywną pianę.
3.Owoce umyć osuszyć , z truskawek usunąć szypułki , z czereśni ogonki , przekroić je na pół wyjąć pestki.
Truskawki zmiksować dokładnie blenderem , dodać 1/3 ubitej śmietanki oraz galaretki truskawkowe , zmiksować razem na jednolitą masę. Przelać na dno tortownicy , odstawić do lodówki by całkowicie stężała.
4.Resztę śmietanki podzielić na dwie części , do jednej przelać galaretki cytrynowe , wlać na zastygniętą masę truskawkową. ( gdyby masa truskawkowa nie była jeszcze gotowa , należy masy cytrynowe trzymać w temp pokojowej by nie stężały za szybko)
5.Do reszty śmietanki dodać sok z cytryny oraz tężejącą żelatynę , przelać na wierzch tortownicy , na wierzchu ułożyć połówki czereśni.
Odstawić do lodówki ( pod przykryciem by ort nie przeszedł innymi smakami) do całkowitego stężenia.
Komentarze