Tort truskawkowo-cytrynowy z czereśniami

0 (0 ocen)

Lekki , puszysty i delikatny. Słodka truskawka i kwaśna cytryna których smak dopełnia kawałek czereśni podany w porcji tortu. Połączenie orzeźwiające , idealne na lato :)

Składniki:

  • 300g. truskawek
    200g. czereśni
    sok z jednej cytryny
    500 ml śmietanki 30% ( 2 opakowania po 250ml.)
    2 galaretki truskawkowe
    2 galaretki cytrynowe
    2 łyżki żelatyny+ 50 ml.gorącej wody
    5 łyżek cukru pudru

    Tortownica 25,5 cm.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort truskawkowo-cytrynowy z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą galaretkę rozpuścić oddzielnie w 250 ml wrzątku , odstawić w chłodne miejsce/do lodówki do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
    Żelatynę rozpuścić , zostawić w temp. pokojowej do wystudzenia.
  • 2. Śmietanki przelać do wysokiej miski , dodać cukier puder , ubić na sztywną pianę.
  • 3. Owoce umyć osuszyć , z truskawek usunąć szypułki , z czereśni ogonki , przekroić je na pół wyjąć pestki.
    Truskawki zmiksować dokładnie blenderem , dodać 1/3 ubitej śmietanki oraz galaretki truskawkowe , zmiksować razem na jednolitą masę. Przelać na dno tortownicy , odstawić do lodówki by całkowicie stężała.
  • 4. Resztę śmietanki podzielić na dwie części , do jednej przelać galaretki cytrynowe , wlać na zastygniętą masę truskawkową. ( gdyby masa truskawkowa nie była jeszcze gotowa , należy masy cytrynowe trzymać w temp pokojowej by nie stężały za szybko)
  • 5. Do reszty śmietanki dodać sok z cytryny oraz tężejącą żelatynę , przelać na wierzch tortownicy , na wierzchu ułożyć połówki czereśni.
    Odstawić do lodówki ( pod przykryciem by ort nie przeszedł innymi smakami) do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować