Tort cytrynowy

  • wyświetlono: 1068 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Smak w sam raz na lato :)

Jagodowe_ciastko

Składniki

na tortownicę o śr. 28cm:

Biszkopt:

6 dużych jajek
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szkl + 2 łyżki mąki pszennej
1/4 szkl + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Nasączenie:

1 galaretka cytrynowa
1 i 1/4 szkl wrzątku

Masa cytrynowa:

1 szkl wody
1/2 kostki margaryny
1 szkl cukru zwykłego
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
sok wyciśnięty z 2 cytryn (lub 1 dużej)
1/2 szkl mleka
1 budyń waniliowy (na 0,5l mleka)
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa śmietankowa:

500ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa

Lukier:

sok z 1 cytryny
ok. 1 szkl cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Tort cytrynowy

  • 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli, porcjami dodajemy cukier, a następnie, nadal ubijając, po kolei żółtka. Mąki mieszamy, przesiewamy i stopniowo dodajemy do ciasta, bardzo delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Papierem do pieczenia wykładamy samo dno tortownicy o średnicy 28cm. Wlewamy ciasto do formy, pieczemy około 35 - 40 minut w temp. 160 - 170 ºC. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika, bez wyjmowania z formy upuszczamy go na podłogę z wysokości pół metra i odstawiamy do uchylonego piekarnika do zupełnego ostygnięcia. Wyjmujemy, dzielimy na 3 blaty.
  • 2. Nasączenie: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 i 1/4 szkl wrzątku. Studzimy. Chłodny płyn dzielimy na 3 części i nasączamy każdy z 3 blatów ciasta. Blat, który będzie na wierzchu tortu, nasączamy od spodu, aby nie rozpuścił się lukier, którym tort będzie ozdobiony.
  • 3. Masa cytrynowa: w 1/2 szkl mleka dokładnie rozprowadzamy budyń i mąkę ziemniaczaną. Wodę zagotowujemy z cukrami i margaryną. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy sok z cytryny, następnie mieszankę budyniową i gotujemy całość jeszcze przez chwilę do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gorącą masę wykładamy na pierwszy blat ciasta, przykrywamy drugim i odstawiamy w chłodne miejsce na około 1,5 godz., żeby masa dobrze wystygła i ciepło nie rozpuściło masy śmietankowej.
  • 4. Masa śmietankowa: dobrze schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder i wsypujemy galaretkę w proszku, jeszcze przez chwilę ubijamy. Masę wykładamy na drugi blat ciasta, przykrywamy trzecim.
  • 5. Przygotowujemy lukier z soku z 1 cytryny, dodając w miarę ucierania tyle cukru pudru, by lukier był dość gęsty. Zdobimy wierzch ciasta i odstawiamy do zastygnięcia. Do ozdoby można również użyć kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemasa cytrynowatort cytrynowytort z lukrem

Komentarze

Podobne przepisy

tort cytrynowy

Dodane przez: danusia

Tort cytrynowy

Zrobiłam go na 17- tą rocznicę...

Tort cytrynowy babci Krysi

Dodane przez: stenia22

Tort cytrynowy babci Krysi

Ten przepyszny tort znika z talerza...

Tort cytrynowy

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort cytrynowy

Gotuję i piekę dla rodziny i znajomych.

tort z truskawkami

Dodane przez: ula243

Tort z nuta cytrynowo -truskawkowa

Podstawa tego torta ,jest przepis...

image-0bxj3e7

Dodane przez: IzabelaT

TORT CZEKOLADOWO - CYTRYNOWY

Kilka lat temu zrobiłam pierwszy...

TORT KAKAOWO - CYTRYNOWY

Dodane przez: Magda_Z

Tort kakaowo cytrynowy

Pyszny wykwintny tort, o wyrazistym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE