TORT TRUFLOWY

  • wyświetlono: 4198 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 1

Tort bardzo czekoladowy o smaku rumowym.

Babcia Tereska
  • 100min

Składniki

1/ciasto czekoladowe:
-100 g. gorzkiej czekolady
-250 g. masła
-200 g. cukru pudru
-6 jajek
-1 cukier waniliowy
-300 g. mąki tortowej
-2 łyżki kakao
-50 g. mielonych migdałów
-2 łyżeczki proszku do piecz.

2/nasączenie:
-1 słoiczek dżemu morelowego-280 g.

3/krem truflowy:
-250 ml. śmietanki 30 %
-200 g. czekoladek Trufle z rodzynkami i rumem
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-1 jogurt grecki-400 g.
-4 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki gorącej wody

4/krem czekoladowy-biały:
-250 ml. śmietanki 30 %
-1 czekolada biała
-80 g. cukru pudru
-1 Śnieżka z czekoladą
-4 łyżeczki żelatyny
-1/2 szklanki wody
-400 g. jogurtu greckiego

5/polewa czekoladowa:
-200 g. czekolady mlecznej
-200 ml. śmietanki 30 %

Sposób przygotowania przepisu:

TORT TRUFLOWY

  • ciasto czekoladowe1. 1/ciasto czekoladowe:
    Czekoladę rozpuścić na parze z 50 g. masła.Ostudzić do letniego.Resztę masła utrzeć z 1/2 cukru i żółtkami ,cukrem waniliowym. Dodać letnią czekoladę, utrzeć. Przesiać mąkę z kakao, proszkiem,połączyć z masą.Dosypać orzechy i wymieszać.Białka ubić z resztą cukru. Ostrożnie wkręcić w ciasto.Tortownicę wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia 30 cm. Napełnić ciastem, wyrównać. Piec w 180* przez 30-35 min.
    Po przestygnięciu przekroić na 3 krążki.
  • nasączanie2. 2/dżem:
    Dżem podgrzać i 1/2 nasączyć 1 krążek.
  • warstwa kremu3. 3/krem truflowy:
    Cukierki roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić. Przynajmniej 30 min. w lodówce, można na całą noc.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.
    Śmietankę truflową ubić z śmietan-fixem, potem jogurtem, dodawanym stopniowo.Na koniec wlewać, żelatynę i zmiksować, lecz nie za długo. Wyłożyć na nasączony krążek w tortownicy.
  • 2 blat biszkoptu nasączonego4. Przykryć drugim blatem. Ten nasączyć resztą dżemu.
  • warstwa kremu białego5. 4/krem czekoladowy biały:
    Czekoladę roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić. Przynajmniej 30 min. w lodówce, można na całą noc.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.
    Śmietankę czekoladową ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie z jogurtem, dodawanym stopniowo.Na koniec wlewać, żelatynę i zmiksować, lecz nie za długo. Wyłożyć na nasączony 2 krążek w tortownicy.
  • tort przełożony6. Przykryć trzecim krążkiem.Całość schłodzić.
  • tort przed polewą7. Potem zdjąć obręcz z tortownicy, tort ułożyć na kratce, albo tacce.
  • polewa czekoladowa8. 5/polewa czekoladowa:
    Czekolady wraz ze śmietanką, podgrzewać nad parą. Mieszać do rozpuszczenia. Lekko przestygniętą, posmarować cały tort.
  • dekoracja9. Z reszty zrobić esy-floresy na torcie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciepolewa czekoladowaciasto czekoladowetort urodzinowydżem morelowytort imieninowytort truflowykrem truflowykrem czekoladowy-biały
 

Komentarze

Podobne przepisy

tort

Dodane przez: izaa_a

torcik truflowy...

mega czekoladowy

prosty torcik truflowy

Dodane przez: capri

prosty torcik truflowy

Łatwo, pysznie i bardzo truflowo,...

sernik truflowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Sernik truflowy

sernik pochodzi z mojego kulinarnego...

Pavlova z kremem truflowym

Dodane przez: dorota w

Pavlova z kremem truflowym

Niesamowicie pyszna Pavlova z najlepszym...

mazurek truflowy5

Dodane przez: malgosia91

Mazurek truflowy

Wyśmienity ;)

Truflowe kuleczki

Dodane przez: stasieńka

Truflowe kuleczki

W szkole na zajęciach robiliśmy...