prosty torcik truflowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Łatwo, pysznie i bardzo truflowo, tak można określić ten wypiek.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • brownie:
    150 gramów gorzkiej czekolady
    3 jaja
    150 gramów cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 gramów masła
    1/4 łyżeczki soli
    1/4 szklanki ciemnego kakao

    nasączenie:
    50 ml niegazowanej wody mineralnej
    100 - 120 ml likieru czekoladowego lub kawowego

    krem truflowy:
    12 sztuk trufli \
    100 gramów gorzkiej czekolady
    1 płaska łyżka cukru pudru
    1 - 2 łyżki wódki lub innego alkoholu (opcjonalnie)
    200 gramów śmietany kremówki 30%
    250 gramów mascarpone
    3/4 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody

    dodatkowo:
    około 60 gramów startej gorzkiej czekolady
    3 płaskie łyżki ciemnego kakao
    3/4 słoiczka powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
    kandyzowane wiśnie do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto czekoladowe Desery Trufle

Prosty torcik truflowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Mascarpone wyjmujemy z lodówki na około 1,5 godziny przed przygotowaniem kremu.

    Masło, czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać kakao, wymieszać, ostudzić.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.
    Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać mąkę z proszkiem i solą, zmiksować do połączenia składników, dodać masę czekoladową, wszystko sprawnie połączyć (ciasto będzie dość gęste).


    Tortownicę o średnicy 24 cm cm wysmarować tłuszczem, rozprowadzić ciasto, lekko zwilżoną dłonią "uklepać" delikatnie wyrównując powierzchnię.
  • xxx 2. Piec około 28 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (funkcja góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

    Ciasto od razu wyjąć z piekarnika, lekko schłodzić i jeszcze ciepłe naponczować obficie, a następnie posmarować powidłami lub dżemem.
  • xxx 3. Teraz zabieramy się za krem.
    Czekoladę i trufle łamiemy na kawałki, wrzucamy do garnka, dolewamy 3 - 4 łyżki zimnej śmietanki i roztapiamy na parze. Masę schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.
    Serek mascarpone przekładamy do miski, mieszamy go energicznie łyżką, przekładamy do niego masę truflową i mieszamy łyżką do połączenia składników.
  • xxx 4. Schłodzoną resztę śmietanki ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, miksujemy.
    Kremówkę przekładamy do kremu truflowego i mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach krótko, tylko do połączenia składników.
  • xxx 5. Na końcu dodajemy alkohol (opcjonalnie) i mieszamy energicznie łyżką lub trzepaczką rózgową.

    Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej, następnie dodajemy do niej 1 łyżeczkę kremu, mieszamy, potem jednym ruchem przelewamy całość do masy i miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania jednolitego kremu.

    Gotowy krem od razu wykładamy na ciasto i wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
    Kiedy to nastąpi, posypujemy ciemnym kakao i startą czekoladą, dekorujemy wisienkami.

Porady

UWAGA: Nie czekamy z nasączaniem aż ciasto całkiem przestygnie, gdyż wtedy na powierzchni utworzy się "skorupka", która utrudni nam nawilżanie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować