Sernik truflowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i siekamy do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 21 cm, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie pieczemy 12 minut w temperaturze 170 stopni. Lekko studzimy.
2.Przygotowujemy masę serową: śmietankę podgrzewamy, dodajemy trufle połamane na mniejsze kawałki i mieszamy, jeszcze podgrzewając, do powstania jednolitej masy. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy stopniowo twaróg i mascarpone nadal ubijając. Następnie dodajemy masę truflową i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na podpieczony spód.
3.Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą (ok. 2 szklanki). Piekarnik ustawiamy na 150 stopni, wstawiamy sernik i pieczemy 40 minut, następnie zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
4.Przygotowujemy polewę: śmietankę podgrzewamy z czekoladą połamaną na kawałki do uzyskania gładkiej masy. Studzimy i wykładamy na wystudzony sernik. Brzegi posypujemy startym trufelkiem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze