Sernik truflowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 12 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepyszny kremowy sernik z dodatkiem moich ulubionych cukierków - trufli, na półkruchym spodzie i z polewą z białej czekolady.

  • 12 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    1 i 1/4 szklanki mąki tortowej (140 g)
    1/3 szklanki cukru pudru (40 g)
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    60 g masła
    1 małe jajko
    masa serowa:
    350 g twarogu sernikowego
    250 g sera mascarpone
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    120 g cukierków trufli
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    polewa:
    80 g białej czekolady
    50 g śmietanki 30%
    dodatkowo:
    1 cukierek trufelek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Trufle

Sernik truflowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i siekamy do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 21 cm, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie pieczemy 12 minut w temperaturze 170 stopni. Lekko studzimy.
  • 2. Przygotowujemy masę serową: śmietankę podgrzewamy, dodajemy trufle połamane na mniejsze kawałki i mieszamy, jeszcze podgrzewając, do powstania jednolitej masy. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy stopniowo twaróg i mascarpone nadal ubijając. Następnie dodajemy masę truflową i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na podpieczony spód.
  • 3. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą (ok. 2 szklanki). Piekarnik ustawiamy na 150 stopni, wstawiamy sernik i pieczemy 40 minut, następnie zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
  • 4. Przygotowujemy polewę: śmietankę podgrzewamy z czekoladą połamaną na kawałki do uzyskania gładkiej masy. Studzimy i wykładamy na wystudzony sernik. Brzegi posypujemy startym trufelkiem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować