Sernik truflowy

4.5 (162 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

sernik pochodzi z mojego kulinarnego bloga www.gastronomygo.blogspot.com

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - herbatniki: 200 gramów
    - kakao: 2 łyżki
    - masło: 80 gramów
    - cukier: 2 łyżki
    - ser: 900 gramów
    - trufle: 400 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 80 gramów
    - czekolada: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik truflowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik truflowy 1. Herbatniki drobno kruszymy, łączymy z kakao i cukrem i zagniatamy na jednolitą masę z miękkim masłem.

    Wykładamy dno tortownicy śr. 22 cm. Odstawiamy na bok. ;)

    W kąpieli wodnej rozpuszczamy drobno pokrojone cukierki. Masa będzie dość gęsta, wręcz przypominała będzie kit ;p.

    Gdy lekko ostygnie, dodajemy dwie, trzy łyżki sera i miksujemy, aby całość lekko rozrzedzić. Następnie dodajemy resztę sera i cukier. Dokładnie miksujemy.

    Nie przerywając dodajemy po jednym jajku. Miksujemy, aż masa będzie jednolita, gładka.

    Teraz wylewamy ją na spód i pieczemy sernik wpierw przez 30 min. w temperaturze 160 stopni, następnie 1 h w 130 stopniach.

    Sernik będzie gotowy do jedzenia, kiedy całkowicie wystygnie i swoje 3-4 h odstoi w lodówce.

    Nie próbujcie zdejmować obręczy. Grozi katastrofą ! :) Ciasto 'rozbieramy', kiedy swoje już się wychłodziło :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować