Tort Tiramisu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne ciacho bez pieczenia

  • 30 min

Składniki:

  • 3 gotowe spody biszkoptowe
    100 g cukru
    4 łyżeczki żelatyny
    250 g chudego twarogu
    500 g serka mascarpone
    3 łyżki likieru migdałowego
    2 łyżeczki c. waniliowego
    450 g kremówki
    250 ml zimnej kawy rozpuszczalnej
    3-4 łyżki likieru kawowego
    1-2 łyżki kakao
    12 rurek waflowych
    czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty rozłożyć jeden obok drugiego. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Twaróg utrzeć z mascarpone, likierem migdałowym,cukrem waniliowym i cukrem. Żelatynę rozmieszać z niewielką ilością kremu serowego. Następnie połączyć z pozostałym kremem. Schłodzić. 200 g kremówki ubić. Dodać do kremu, gdy ten zacznie tężeć.

    Kawę wymieszać z likierem kawowym. Na jeden spód z biszkoptu nałożyć obręcz tortownicy. Biszkopt skropić 1/3 mieszanki kawowej. Wyłożyć 1/2 masy serowej. Przykryć drugim biszkoptem. Skropić 1/3 mieszanki kawowej. Tort wstawić na 4 godziny do lodówki.

    250 g kremówki ubić. Z ciasta zdjąć obręcz tortownicy. Brzeg oraz wierzch tortu posmarować ubitą śmietaną. Ciasto ponownie wstawić na 30 minut do lodówki. Krótko przed podaniem tort posypać kakao. Udekorować rurkami waflowymi oraz czekoladowymi ziarenkami kawy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa Likier Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować