Tort Tęczowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ostatnio bardzo modne stało się wykorzystywanie barwników spożywczych w ciastach. Używane są one przede wszystkim do barwienia i nadawania niespodziewanych kolorów naszym wypiekom. Nie inaczej jest z Tortem Tęczowym. Jest to tort, który zachwyca swoimi barwami i pewnie stąd taka nazwa. Ciasto doskonale nadaje się na przyjęcie dla dzieci lub Dzień Dziecka. Prosty krem nadaje wypiekowi nie wymuszonej elegancji. Zachęcam, aby jednocześnie przygotować biszkopt do Tortu Tęczowego dzień wcześniej. Polecam!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto
    300 g mąki
    200 g cukru
    10 g kakao
    8 g proszku do pieczenia
    4 barwniki spożywcze: czerwony, zielony, żółty i niebieski
    8 jajek
    krem śmietanowy
    400 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    200 g cukru pudru
    60 g śmietanfixu(4 opakowania)
    krem maślany
    350 g masła
    100 g cukru pudru
    dekoracja
    22 batony czekoladowe
    kolorowe drażetki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort śmietanowy

Tort tęczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka utrzyj z cukrem na biały puch. Mąkę wraz z proszkiem przesiej. Dodaj do masy. Miksuj. Masę podziel na pięć części. Do czterech dodaj po jednym barwniku i wymieszaj. Do piątej części dodaj kakało i też wymieszaj. Każdą porcje ciasta upiec oddzielnie w 180 stopniach przez 10-20 minut( czas pieczenia zależy od wielkości tortownicy). Wystudź.
    Krem śmietanowy: Mocno chłodną śmietanę 30% ubij na sztywno. Dodaj cukier puder i śmietanfixy. Krótko miksuj. Dodaj serek mascarpone. Miksuj do połączenia składników.
    Blaty ciasta przełóż kremem śmietanowym. Ciasto wstaw na dwie godziny do lodówki.
    Krem maślany: Miękkie masło utrzyj do białości. Dodaj cukier puder. Miksuj do połączenia się składników.
    Krem maślanym obłóż tort na bokach. Do kremu przyłóż batony czekoladowe. Nałóż obręcz tortownicy. Na górze umieść kolorowe drażetki. Tort chłódź w lodówce przez co najmniej dwie godziny, a najlepiej całą noc.

Porady

1. Dobrze jest upiec biszkopty dzień wcześniej. 2. Tort doskonale smakuje następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować