Tort szwardzwaldzki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny, delikatny, ale nie za słodki torcik, który teraz gości na naszym stole przy każdej ważnej okazji

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

    5 jajek
    2/3 szklanki mąki tortowej
    3/4 szklanki cukru
    1/3 szklanki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    SKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ WIŚNIOWĄ lub użyć frużeliny ze słoiczka (przepis w moich przepisach:

    500 g wiśni świeżych lub mrożonych
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki soku z cytryny

    SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

    600 ml śmietanki kremówki 30%
    4 łyżki cukru pudru
    1/4 szklanki gorącej wody
    2 łyżeczki żelatyny
    szczypta soli

    SKŁADNIKI NA PONCZ:

    1/4 szklanki soku z wiśni (powstanie podczas przygotowywania frużeliny)
    ok. 50 ml alkoholu (wódki lub wiśniówki)

    DODATKOWO:

    100 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort szwardzwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiewamy mąkę razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy, aż masa będzie dosyć gęsta. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Na koniec stopniowo dodajemy suche składniki, mieszamy delikatnie dużą łyżką, aby jak najmniej opadła piana. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Pieczemy w temp. 180 C przez 35-40 min. Zaraz po wyjęciu biszkopt rzucamy na podłogę z wysokości 40 cm, aby biszkopt był równy. Następnie zostawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie przekrawamy biszkopt na trzy części.
    Wiśnie świeże lub mrożone przekładamy do garnuszka o grubym dnie. Wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Podgrzewamy, aż do zagotowania. Następnie dodajemy sok z cytryny. Składniki mieszamy i odlewamy 1/4 szklanki soku, który posłuży do stworzenia ponczu. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy go gorących wiśni. Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Sok z wiśni mieszamy z alkoholem lub używamy po prosu wiśniówki.
    Żelatynę mieszamy z gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier puder i niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę, cały czas miksujemy. Bitą śmietanę można włożyć na 30 min do lodówki, aby bardziej stężała.
    Jeden blat biszkoptu układamy na paterze lub dużym talerzu. Nasączamy delikatnie ponczem wykładamy 1/3 ubitej śmietany. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy i przekładamy frużeliną (1-2 łyżki zostawiamy do dekoracji na wierzch). Przykrywamy trzecim blatem, nasączamy i wykładamy pozostałą część bitej śmietany. Niewielką ilość zostawiamy na wierzch do dekoracji.
    Gorzką czekoladę ścieramy na tarce lub cienko kroimy nożem. Oprószamy boki ciasta. W środek nakładamy pozostałą część wiśni. Wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

Porady

Jeżeli tort będą jadły dzieci, biszkopt nasączamy tylko sokiem wiśniowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie Fruzelina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować