Frużelina wiśniowa

4.49 (169 ocen)

  • 60 min

Frużelina urzekła gości oraz moich rodziców, kiedy to zrobiłam tort szwarwaldzki z wiśniową frużeliną na 40 rocznice ślubu moich rodziców

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg wiśni
    300 ml wody
    400 g cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    50 ml wody (potrzebna będzie do rozpuszczenia mąki ziemniaczanej)
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Frużelina wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie umyć, usunąć pestki, przełożyć do garnka, wlać wodę, wsypać cukier i dodać sok z cytryny. Zagotować co jakiś czas mieszając, potem gotować 10 minut na wolnym ogniu. Następnie mąkę ziemniaczaną wymieszać z 50 ml wody i dodać trochę soku z gotujących się owoców w celu zahartowania mąki, potem przelać mąkę do garnka z owocami, wymieszać i pogotować 2-3 minuty. Następnie gorące przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić do wystygnięcia do góry dnem.

Porady

Frużelinę można wykonać z innych owoców, np: truskawek, malin, czarnej porzeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Wiśnie Fruzelina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować