Frużelina urzekła gości oraz moich rodziców, kiedy to zrobiłam tort szwarwaldzki z wiśniową frużeliną na 40 rocznice ślubu moich rodziców
60 min
Składniki:
1 kg wiśni
300 ml wody
400 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
50 ml wody (potrzebna będzie do rozpuszczenia mąki ziemniaczanej)
Frużelina wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie umyć, usunąć pestki, przełożyć do garnka, wlać wodę, wsypać cukier i dodać sok z cytryny. Zagotować co jakiś czas mieszając, potem gotować 10 minut na wolnym ogniu. Następnie mąkę ziemniaczaną wymieszać z 50 ml wody i dodać trochę soku z gotujących się owoców w celu zahartowania mąki, potem przelać mąkę do garnka z owocami, wymieszać i pogotować 2-3 minuty. Następnie gorące przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić do wystygnięcia do góry dnem.
Porady
Frużelinę można wykonać z innych owoców, np: truskawek, malin, czarnej porzeczki.
Komentarze