Tort świąteczny

4.5 (142 ocen)

dodatek maku sprawia że ciasto kojarzy się ze świętami

Składniki:

  • ciasto:
    6 dużych jaj
    150 g cukru
    150 g mąki
    60 g maku
    60 ml oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g wiórków kokosowych
    polewa:
    50 g masła
    3 łyżki mleka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    krem:
    4 jaja
    100 g cukru pudru
    4 łyżki ugotowanego budyniu
    200 g masła
    250 g wiśni kandyzowanych
    płyn do nasączania:
    200 ml wody
    1 kieliszek alkoholu
    2 łyżki cukru
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą masę, do tej masy dodawać stopniowo na przemian po łyżce mąkę , wiórki, mak, olej i proszek do pieczenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na trzy placki.
    Przygotować polewę: rozpuścić w garnku masło, dodać cukier i mleko, gdy się zagotuje dosypać kakao, wymieszać i jak zacznie znów się gotować zestawić z ognia i dobrze wymieszać na gładko.
    Płyn do nasączania: do letniej wody dodać cukier, cukier waniliowy wymieszać, dolać alkohol i jeszcze wymieszać.
    Następnie przygotować krem: jajka wbić do miski, dodać cukier wyrobić na gładką puszystą masę. Po łyżce dodawać masło i powoli wyrabiać robotem, następnie dodajemy budyń. Po skończeniu masa musi być jednolita.
    Na paterze kładziemy pierwszy placek, nasączamy go, nakładamy połowę kremu,na to następny krążek ciasta nasączony i pozostały krem i ostatni placek również nawilżony, na wierzchu którego wylewamy lekko podgrzaną polewę czekoladową i dekorujemy wiśniami kandyzowanymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować