dodatek maku sprawia że ciasto kojarzy się ze świętami
Składniki:
ciasto:
6 dużych jaj
150 g cukru
150 g mąki
60 g maku
60 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych
polewa:
50 g masła
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
krem:
4 jaja
100 g cukru pudru
4 łyżki ugotowanego budyniu
200 g masła
250 g wiśni kandyzowanych
płyn do nasączania:
200 ml wody
1 kieliszek alkoholu
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
Tort świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 180 C. Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą masę, do tej masy dodawać stopniowo na przemian po łyżce mąkę , wiórki, mak, olej i proszek do pieczenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na trzy placki.
Przygotować polewę: rozpuścić w garnku masło, dodać cukier i mleko, gdy się zagotuje dosypać kakao, wymieszać i jak zacznie znów się gotować zestawić z ognia i dobrze wymieszać na gładko.
Płyn do nasączania: do letniej wody dodać cukier, cukier waniliowy wymieszać, dolać alkohol i jeszcze wymieszać.
Następnie przygotować krem: jajka wbić do miski, dodać cukier wyrobić na gładką puszystą masę. Po łyżce dodawać masło i powoli wyrabiać robotem, następnie dodajemy budyń. Po skończeniu masa musi być jednolita.
Na paterze kładziemy pierwszy placek, nasączamy go, nakładamy połowę kremu,na to następny krążek ciasta nasączony i pozostały krem i ostatni placek również nawilżony, na wierzchu którego wylewamy lekko podgrzaną polewę czekoladową i dekorujemy wiśniami kandyzowanymi.
Komentarze