Tort z jasnym biszkoptem,przełożony kremem serowym z ciasteczkami. Tort z polewą czekoladową, rozetkami i ozdobami świątecznymi.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
biszkopt:
-7 jajek
-150 g.cukru
-130 g. mąki tortowej
-130 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
nasączenie:
-sok z brzoskwiń
krem serowy z ciasteczkami nr.1:
-250 g. sera z wiaderka
-160 ml. śmietanki 30 %
-125 g. serka mascarpone
-200 g.jogurtu greckiego
-35 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-70 g. ciasteczek Maltesers
kleksy:
-220 g. 100 % owoców wiśni
krem serowy z ciasteczkami nr.2:
-250 g. sera z wiaderka
-160 ml. śmietanki 30 %
-125 g. serka mascarpone
-200 g.jogurtu greckiego
-35 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-40 g. ciasteczek KRUSZYNEK z kawałkami czekolady
polewa czekoladowa:
-200 g. gorzkiej czekolady
-100 g.śmietanki 30 %
rozetki:
-250 ml.śmietanki 30 %
-1 krem śmietankowy w proszku
dekoracje:
-100 g. mleka w proszku
-100 g. cukru pudru
-parę łyżek mleka w płynie
-posypka cukrowa
Tort świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
2.nasączenie-Spód biszkoptu włożyć do tortownicy, zabezpieczonej wyżej. Nasączyć biszkopt sokiem.
3.krem nr.1 -Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Zimną śmietankę, ubić z pudrem potem serem i jogurtem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Na koniec wmieszać ciastka i zaraz wyłożyć do tortownicy.
4.Na kremie poukładać połowę musu wiśniowego w kleksach.
5.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć sokiem.
6.krem nr.2-Zrobić jak 1 krem z tym że dodać pokruszone ciasteczka.Wyłożyć do tortownicy.
7.Poukładać resztę musu wiśniowego w kleksach.
8.Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin.
9.Po schłodzeniu i zdjęciu obręczy z tortownicy, tort ułożyć na paterze.
10.ozdoby z mleka w proszku-Wymieszać mleko suche z pudrem . Potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie. Zagnieść jak na twarde ciasto. Wyciskać ozdoby za pomocą maty silikonowej.
11.polewa-Nad parą roztopić czekolady w śmietance.Ostudzić do letniego i oblać cały tort.
rozetki- Krem zmiksować ze śmietanką w/g wskazówek na opakowaniu. Przełożyć do woreczka cukierniczego i zrobić rozetki.
Ułożyć ozdoby z mleka w proszku i tort przetrzymywać w lodówce.
Komentarze