TORT ŚWIĄTECZNY

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z jasnym biszkoptem,przełożony kremem serowym z ciasteczkami. Tort z polewą czekoladową, rozetkami i ozdobami świątecznymi.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -150 g.cukru
    -130 g. mąki tortowej
    -130 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -sok z brzoskwiń

    krem serowy z ciasteczkami nr.1:
    -250 g. sera z wiaderka
    -160 ml. śmietanki 30 %
    -125 g. serka mascarpone
    -200 g.jogurtu greckiego
    -35 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -70 g. ciasteczek Maltesers

    kleksy:
    -220 g. 100 % owoców wiśni

    krem serowy z ciasteczkami nr.2:
    -250 g. sera z wiaderka
    -160 ml. śmietanki 30 %
    -125 g. serka mascarpone
    -200 g.jogurtu greckiego
    -35 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -40 g. ciasteczek KRUSZYNEK z kawałkami czekolady

    polewa czekoladowa:
    -200 g. gorzkiej czekolady
    -100 g.śmietanki 30 %

    rozetki:
    -250 ml.śmietanki 30 %
    -1 krem śmietankowy w proszku

    dekoracje:
    -100 g. mleka w proszku
    -100 g. cukru pudru
    -parę łyżek mleka w płynie
    -posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort z kremem

Tort świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT ŚWIĄTECZNY 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
  • TORT ŚWIĄTECZNY 2. nasączenie-Spód biszkoptu włożyć do tortownicy, zabezpieczonej wyżej. Nasączyć biszkopt sokiem.
  • TORT ŚWIĄTECZNY 3. krem nr.1 -Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Zimną śmietankę, ubić z pudrem potem serem i jogurtem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Na koniec wmieszać ciastka i zaraz wyłożyć do tortownicy.
  • TORT ŚWIĄTECZNY 4. Na kremie poukładać połowę musu wiśniowego w kleksach.
  • TORT ŚWIĄTECZNY 5. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć sokiem.
  • TORT ŚWIĄTECZNY 6. krem nr.2-Zrobić jak 1 krem z tym że dodać pokruszone ciasteczka.Wyłożyć do tortownicy.
  • TORT ŚWIĄTECZNY 7. Poukładać resztę musu wiśniowego w kleksach.
  • TORT ŚWIĄTECZNY 8. Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin.
  • TORT ŚWIĄTECZNY 9. Po schłodzeniu i zdjęciu obręczy z tortownicy, tort ułożyć na paterze.
  • TORT ŚWIĄTECZNY 10. ozdoby z mleka w proszku-Wymieszać mleko suche z pudrem . Potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie. Zagnieść jak na twarde ciasto. Wyciskać ozdoby za pomocą maty silikonowej.
  • TORT ŚWIĄTECZNY 11. polewa-Nad parą roztopić czekolady w śmietance.Ostudzić do letniego i oblać cały tort.
    rozetki- Krem zmiksować ze śmietanką w/g wskazówek na opakowaniu. Przełożyć do woreczka cukierniczego i zrobić rozetki.
    Ułożyć ozdoby z mleka w proszku i tort przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować