Marcepanowy tort świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy. Ostudzone przekrawamy na pół.
2.Krem marcepanowy: Kremówkę wlewamy do garnka i dodajemy pokruszony marcepan. Podgrzewamy przy tym cały czas mieszając dopóki marcepan się nie rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzone ubijamy mikserem. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy. Biszkopty przekładamy kremem i wstawiamy do lodówki do słodzenia.
3.Krem maślany: Masło i cukier puder ucieramy na puszystość do białości. Stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Dodajemy kakao, miksujemy. Boki tortu smarujemy kremem.
4.Polewa: Czekoladę łamiemy na kawałki. Śmietankę podgrzewamy prawie do momentu wrzenia. Czekoladę zalewamy śmietanką, odstawiamy na kilka minut. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy polewę do ostygnięcia. Letnią ale płynną dekorujemy tort.
Komentarze