Marcepanowy tort świąteczny

4 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Do świątecznej kawy idealny.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopty x3:
    - 2 jajka
    - 2 łyżki cukru
    - 2 łyżki mąki tortowej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem marcepanowy:
    - 100 g marcepanu
    - 150 g serka mascarpone
    - 90 ml śmietany kremówki 30%

    Krem maślany:
    - 75 g masła 82%
    - 25 g cukru pudru
    - 100 g mascarpone
    - 1 łyżeczka kakao

    Polewa:
    - 5 dag gorzkiej czekolady
    - 55 ml śmietanki kremówki 30%

    Dodatkowo:
    - słodycze do dekoracji: ciasteczka, cukrowe laski, pianki, cukierki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Marcepanowy tort świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy. Ostudzone przekrawamy na pół.
  • 2. Krem marcepanowy: Kremówkę wlewamy do garnka i dodajemy pokruszony marcepan. Podgrzewamy przy tym cały czas mieszając dopóki marcepan się nie rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzone ubijamy mikserem. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy. Biszkopty przekładamy kremem i wstawiamy do lodówki do słodzenia.
  • 3. Krem maślany: Masło i cukier puder ucieramy na puszystość do białości. Stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Dodajemy kakao, miksujemy. Boki tortu smarujemy kremem.
  • 4. Polewa: Czekoladę łamiemy na kawałki. Śmietankę podgrzewamy prawie do momentu wrzenia. Czekoladę zalewamy śmietanką, odstawiamy na kilka minut. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy polewę do ostygnięcia. Letnią ale płynną dekorujemy tort.
  • 5. Tort dekorujmy słodyczami. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Marcepan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować