Prosty i szybki w przygotowaniu tort. W smaku wyśmienity i delikatny
Składniki:
Biszkopt: forma o średnicy 26 cm
To jest proporcja na jeden blat biszkoptu, czyli trzeba upiec 3 takie blaty.
4 jajka
0,5 szklanki cukru drobnego
3/4 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać powoli cukier i żółtka. Chwilę miksując. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać ręcznie drewnianą łyżką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. przez około 20 minut.
Mus brzoskwiniowy:
puszka brzoskwiń
3 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
Brzoskwinie dobrze zblendować, następnie przelać do rondelka, dolać wody ( w sumie żeby było 1000 ml płynu wraz z brzoskwiniami) i doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia, po czym wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Mascarpone wraz ze śmietaną umieścić w misie miksera i ubijać aż powstanie gładki krem. Po czym dodać startą na grubych oczkach czekoladę i dokładnie wymieszać ręcznie.
Tort straciatella z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na pierwszy krążek biszkoptu wykładamy mus brzoskwiniowy ( musi mieć konsystencje galaretowatą), przykrywamy drugim krążkiem. I wkładamy do lodówki by mus całkowicie związał. Po czym wykładamy połowę kremu straciatella, przykrywamy trzecim krążkiem i smarujemy pozostałym kremem. Wyrównujemy i schładzamy w lodówce.
Komentarze