Tort straciatella z musem brzoskwiniowym

0 (0 ocen)

Prosty i szybki w przygotowaniu tort. W smaku wyśmienity i delikatny

Składniki:


  • Biszkopt: forma o średnicy 26 cm

    To jest proporcja na jeden blat biszkoptu, czyli trzeba upiec 3 takie blaty.
    4 jajka
    0,5 szklanki cukru drobnego
    3/4 szklanki mąki tortowej
    szczypta soli
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać powoli cukier i żółtka. Chwilę miksując. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać ręcznie drewnianą łyżką.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. przez około 20 minut.

    Mus brzoskwiniowy:

    puszka brzoskwiń
    3 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

    Brzoskwinie dobrze zblendować, następnie przelać do rondelka, dolać wody ( w sumie żeby było 1000 ml płynu wraz z brzoskwiniami) i doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia, po czym wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

    Krem straciatella:

    500 gram mascarpone
    350 ml śmietany 30 %
    150 gram czekolady mlecznej

    Mascarpone wraz ze śmietaną umieścić w misie miksera i ubijać aż powstanie gładki krem. Po czym dodać startą na grubych oczkach czekoladę i dokładnie wymieszać ręcznie.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort straciatella z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na pierwszy krążek biszkoptu wykładamy mus brzoskwiniowy ( musi mieć konsystencje galaretowatą), przykrywamy drugim krążkiem. I wkładamy do lodówki by mus całkowicie związał. Po czym wykładamy połowę kremu straciatella, przykrywamy trzecim krążkiem i smarujemy pozostałym kremem. Wyrównujemy i schładzamy w lodówce.

    Dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować