Tort czekoladowy z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jajka ubij z cukrem na puszystą, gęstą pianę. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z masą jajeczną, na przemian z olejem. Całość przelej na dno tortownicy o śr.22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w 180 st. Wystudź i przekrój wzdłuż na dwie części.
2.Śmietankę przełóż do garnuszka, dodaj połamaną w kostki czekoladę. Całość rozpuść podgrzewając, ale nie gotuj. Następnie przełóż do lodówki, do zgęstnienia na 3-4 godz. (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie utrzyj miękkie masło na puch i dodawaj łyżkami zimną masę czekoladową. Na spód biszkoptu wyłóż 3/4 kremu czekoladowego i przykryj drugim biszkoptem. Boki i wierzch wysmaruj pozostałym kremem.
3.Mus brzoskwiniowy: brzoskwinie osącz z zalewy i zmiksuj. Galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do stężenia. Lekko stężałe połącz musem i wylej na wierzch ciasta wysmarowanego cienką warstwą kremu czekoladowego. Wyrównaj i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia musu. Dowolnie udekoruj. Smacznego!
Komentarze