Tort czekoladowy z musem brzoskwiniowym

4.51 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, prosty do wykonania, a jak elegancko prezentuje się na stole. Doskonały na wyjątkowe okazje :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt: 4 jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    pół szklanki oleju

    krem czekoladowy: 400ml śmietany 30 %
    2 czekolady mleczne po 100g
    2-3 łyżki cukru pudru
    200g masła

    mus brzoskwiniowy: puszka brzoskwiń w syropie (850ml)
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery

Tort czekoladowy z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jajka ubij z cukrem na puszystą, gęstą pianę. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z masą jajeczną, na przemian z olejem. Całość przelej na dno tortownicy o śr.22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w 180 st. Wystudź i przekrój wzdłuż na dwie części.
  • 2. Śmietankę przełóż do garnuszka, dodaj połamaną w kostki czekoladę. Całość rozpuść podgrzewając, ale nie gotuj. Następnie przełóż do lodówki, do zgęstnienia na 3-4 godz. (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie utrzyj miękkie masło na puch i dodawaj łyżkami zimną masę czekoladową. Na spód biszkoptu wyłóż 3/4 kremu czekoladowego i przykryj drugim biszkoptem. Boki i wierzch wysmaruj pozostałym kremem.
  • 3. Mus brzoskwiniowy: brzoskwinie osącz z zalewy i zmiksuj. Galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do stężenia. Lekko stężałe połącz musem i wylej na wierzch ciasta wysmarowanego cienką warstwą kremu czekoladowego. Wyrównaj i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia musu. Dowolnie udekoruj. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować