Tort ślubny "Rafaello"

0 (0 ocen)

Uwielbiam piec i gotować.. To moja chwila relaksu...

Składniki:

  • Biszkopty:
    -9 jajek
    -szklanka cukru
    -szklanka mąki
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    -łyżka oleju
    Krem rafaello:
    -200g. wiórek kokosowych
    -cukier waniliowy
    -25dag masła
    -1/2 l. mleka
    -2 płaskie łyżeczki mąki zwykłej
    -budyń waniliowy
    -2 żółtka
    Masa cukrowa:
    -120 dag. cukru pudru
    -75 dag glukozy spożywczej
    -ok. 5 łyżek planty
    -6 płaskich łyżeczek żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort ślubny "rafaello" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty:
    Dwie tortownice o średnicy 25cm. i 10cm. wykładamy papierem do pieczenia.
    Żółtka oddzielamy od białek, do białek wsypujemy cukier i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy kolejno żółtka i miksujemy, dodajemy olej. Następnie, już nie miksując, wsypujemy proszek do pieczenia i stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Wylewamy do tortownic i pieczemy.
    Krem:
    Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, budyń z mąką rozpuszczamy w 1/2 szkl. mleka i wlewamy do jajek. Miksujemy.. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę z jajek (tak jak wtedy gdy robimy budyń.
    Studzimy.
    Następnie miksujemy masło dodając budyń i wiórki kokosowe.
    Biszkopty rozcinamy i przekładamy masą. Mniejszy zostawiamy na spodzie tortownicy.
    Masa cukrowa:
    Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na ok. 5 min, żeby napęczniała. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej (nie dopuszczając do zagotowania się żelatyny).
    Dodajemy glukozę i mieszamy, a następnie dodajemy plantę. Ściągamy z ognia, zanim planta się rozpuści i dodajemy, stopniowo przesiany cukier puder. Wyrabiamy jak ciasto, na początku łyżka a potem ręcznie. Kiedy wałkujemy, posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Jeśli chcemy kolorowe dodatki, dosypujemy barwnik spożywczy w proszku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować