Tort ślubny "rafaello" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty:
Dwie tortownice o średnicy 25cm. i 10cm. wykładamy papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od białek, do białek wsypujemy cukier i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy kolejno żółtka i miksujemy, dodajemy olej. Następnie, już nie miksując, wsypujemy proszek do pieczenia i stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Wylewamy do tortownic i pieczemy.
Krem:
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, budyń z mąką rozpuszczamy w 1/2 szkl. mleka i wlewamy do jajek. Miksujemy.. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę z jajek (tak jak wtedy gdy robimy budyń.
Studzimy.
Następnie miksujemy masło dodając budyń i wiórki kokosowe.
Biszkopty rozcinamy i przekładamy masą. Mniejszy zostawiamy na spodzie tortownicy.
Masa cukrowa:
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na ok. 5 min, żeby napęczniała. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej (nie dopuszczając do zagotowania się żelatyny).
Dodajemy glukozę i mieszamy, a następnie dodajemy plantę. Ściągamy z ognia, zanim planta się rozpuści i dodajemy, stopniowo przesiany cukier puder. Wyrabiamy jak ciasto, na początku łyżka a potem ręcznie. Kiedy wałkujemy, posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Jeśli chcemy kolorowe dodatki, dosypujemy barwnik spożywczy w proszku.
Komentarze