Cielaczek

4.5 (143 ocen)

  • 2 min

Cielaczek to piękne ale jednocześnie zaskakująco łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto.. Zdecydowanie polecam..

  • 2 min

Składniki:

  • masa serowa:
    750 g sera białego mielonego dwukrotnie
    4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
    2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
    cukier wanilinowy
    1 budyń waniliowy

    masa czekoladowa:
    125 g masła
    1 szklanka mleka
    2 łyżki kakao
    3/4 szklanki cukru
    50 g gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 szklanki mąki pszennej
    3 jajka (białka i żółtka osobno)
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cielaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, masło, połamaną czekoladę, kakao i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do połączenia składników. Odstawić do wystudzenia. Mąkę i sodę przesiać, dodać żółtka i masę czekoladową. Wymieszać mikserem, krótko, do połączenia składników. Odstawić na czas przygotowywania masy serowej.

    Sery, żółtka, cukry i budyń zmiksować na jednolitą masę.

    Wszystkie białka, z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Podzielić na połowę. Jedną część dodać do masy serowej, drugą do czekoladowej. Jedną i drugą masę delikatnie wymieszać z białkami.

    Blachę o wymiarach 22x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę masy czekoladowej. Na nią, łyżką kłaść kleksy z masy serowej. Znów wylać masę czekoladową i kleksy z sera.

    Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170C ok 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Posypać cukrem pudrem, bądź polać polewą czekoladową.

Porady

Polecam też wersję obsypaną malinami..

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować