Tort słoneczko

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Taki wesoły tort upiekłam na 5. urodziny mojemu synkowi Kacprowi. Drugi zrobiłam w wersjidla dorosłych – do ponczu dodałam 50 ml wódki.

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jajek
    po 2 szkl. cukru i mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju

    Krem:
    1 l kremówki
    2 galaretki cytrynowe

    Poncz:
    4 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

    Oraz:
    żelkowe malinki
    mały słoik dżemu morelowego
    3-4 brzoskwinie z puszki
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Tort słoneczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy. Dodajemy cukier, żółtka i olej. Wsypujemy mąkę i proszek.
    Delikatnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy (śr. 32 cm) i pieczemy 40 minut
    w 180 °C. Studzimy i przekrawamy na 4 placki.
  • 2. Krem: galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku. Kremówkę ubijamy i mieszamy z tężejącą galaretką. Dzielimy na 3 części.
  • 3. Poncz: cukier i kwasek rozpuszczamy w 1/2 l wody. Nasączamy placki. Pierwszy smarujemy 1/3 kremu, drugi – dżemem, trzeci 1/3 kremu. Przykrywamy czwartym plackiem i zygzakowato wycinamy brzeg na kształt słonka. Wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu.
  • 4. Brzoskwinie kroimy w plastry i układamy jako promienie i rzęsy. Z żelków robimy oczy i buzię słoneczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować