Słoneczko ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy na jednolite ciasto.Wyrobione ciasto dzielimy na 2 rowne czesci.
Kazda rozwałkowujemy na wielkosc formy do tarty.
2.Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szpinak i dusimy pod przykryciem ok 10 minut,dodajemy pzrecisniety przez praske czosnek,starty ser zolty.Dusimy az cala woda odparuje ze szpinaku.Studzimy.Po wystudzeniu dodajemy jajko, mieszamy caloęć.Na koniec wsypujemy słonecznik, dodajemy pokruszony ser feta i pieprz.Mieszamy.
3.Jedna czescia ciasta wylepiamy dno formy.
Nakładamy na srodku ciasta farsz w formie kopczyka i wokól ciasta,zostawiajac ok 4 cm od brzegu.
4.Ciasto z nałozonym farszem przykrywamy drugą czescią rozwalkowanego ciasta.Koncowki ciasta zlepiamy(mozna ugniesc widelcem), formujemy na srodku kopczyk.
5.Ciasto z farszem kroimy na kawalki ok 6 cm.Kazdy przekrojony kawałek odwracamy farszem do góry.Całość smarujemy rozmąconym jajkiem.Posypujemy słonecznikiem.
Wstawiamy do piekarnika na ok 30-40 minut.Temp 180 stopni.
Mozna podawac z ulubionym sosem albo jako przystawka do piwa.
Porady
Do farszu zamiast goudy mozna uzyc tartego parmezanu.
Komentarze