Tort Sachera znany i lubiany, wprawdzie polewa nie wyszła gładziutka, ale czy wszystko musi być perfect....chyba nie, ważne że ciasto jest bardzo smaczne ;)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na tortownice o śed. 22 cm:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/3 kostki masła
1/3 szkl cukru pudru
3 jajka kl L lub XL (osobno żółtka i białka)
1/2 szkl mąki pszennej tortowej
1 i 1/2 łyżki cukru
szczypta soli
1/2 szkl dżemu/konfitury lub marmolady morelowej
polewa:
150 g czekolady gorzkiej lub deserowej
200 ml śmietanki 30 %
Tort sachera na tortownicę 22 cm - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Tabliczkę czekolady roztapiamy nad kąpielom wodną.
2. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy dalej.
3. Następnie dodajemy po łyżce roztopionej czekolady i miksujemy do połączenia.
4. Teraz dodajemy przesianą mąkę i znów miksujemy.
5. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy 1 i 1/2 łyżki cukru i ubijamy aż się rozpuści.
6. Ubita pianę delikatnie mieszamy z masą czekoladową.
7. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i obsypujemy mąką, boków nie smarujemy. Do tak przygotowanej blaszki przekładamy ciasto.
8. Pieczemy w 180 stop. przez około 40-50 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie prze 10-15 minut a następnie wyjmujemy z formy.
Po przestudzeniu przekrawamy w pół, otrzymując dwa blaty. Smarujemy większą częścią dżemu i przykrywamy drugim blatem, resztę dżemu wykładamy na wierzch.
9. W rondelku podgrzewamy śmietankę, następnie dodajemy do niej połamaną czekoladę, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Przestudzona polewą oblewamy ciasto i zostawiamy do zastygnięcia. Torcik jest gotowy. Smacznego !
Komentarze