Galaretka z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik ustawiamy na 220 stopni.
Jabłka całe myjemy, nie obieramy, układamy na blaszce od piekarnika i pieczemy w piekarniku do miękkości.
2.Miękkie jabłka wyjmujemy z piekarnika na blaszce.
przygotowujemy sito z garnkiem i jabłka przeduszamy przez sito.
3.Do garnka wlewamy olej, wkładamy masę jabłkową i smażymy do gęstej konsystencji, pod koniec dodajemy cukier i cynamon. I smażymy aż masa będzie bardzo gęsta.
4.Na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i lekko posmarowaną oliwą - wykładamy masę na grubość około pół cm.
5.Taką blachę z jabłkami odstawiamy w ciemnym i suchym miejscu przynajmniej na 2 dni do tygodnia. Potem kroimy w kostkę i otaczamy w cukrze krysztale.
Smaczna domowa galaretka.
Porady
W czasie przygotowania nie wpisywałam czasu leżakowania, wiadomo u jednych to będzie 2 dni u innych tydzień.
Komentarze