Galaretka z jabłek

4.5 (192 ocen)

  • 3 godz.

Przepis rodzinny, każdy zajada się domową galaretką z jabłek, witaminy, ekologicznie, bez konserwantów.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 kg jabłek,
    2 szkl cukru,
    (wersja dla diabetyków to 10 ml słodziku w płynie)
    2 łyżki oliwy,
    2 łyżki cynamonu,
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Galaretka z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik ustawiamy na 220 stopni.
    Jabłka całe myjemy, nie obieramy, układamy na blaszce od piekarnika i pieczemy w piekarniku do miękkości.
  • 2. Miękkie jabłka wyjmujemy z piekarnika na blaszce.
    przygotowujemy sito z garnkiem i jabłka przeduszamy przez sito.
  • 3. Do garnka wlewamy olej, wkładamy masę jabłkową i smażymy do gęstej konsystencji, pod koniec dodajemy cukier i cynamon. I smażymy aż masa będzie bardzo gęsta.
  • 4. Na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i lekko posmarowaną oliwą - wykładamy masę na grubość około pół cm.
  • 5. Taką blachę z jabłkami odstawiamy w ciemnym i suchym miejscu przynajmniej na 2 dni do tygodnia. Potem kroimy w kostkę i otaczamy w cukrze krysztale.
    Smaczna domowa galaretka.

Porady

W czasie przygotowania nie wpisywałam czasu leżakowania, wiadomo u jednych to będzie 2 dni u innych tydzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować