Tort orzechowy

0 (0 ocen)

Zrobiłam tort mojemu mężowi na 30 urodziny, wyszedł przepyszny. Tort jest słodko- winny

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT KOKOSOWY:
    - 15 dkg kokosu
    - 15 dkg cukru
    - 5 jajek
    - 1 łyżka mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
    - 9 dkg cukru
    - 3 jaja
    - 3 łyżki płaskie kakao
    - 1 łyżka mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    SKŁADNIKI NA BISZKOPT MIGDAŁOWY:
    - 10 dkg migdałów
    - 9 dkg cukru
    - 3 jaja
    - 1 łyżka mąki tortowej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    SKŁADNIKI NA BLAT ORZECHOWY:
    - 10 dkg orzechów
    - 9 dkg cukru
    - 3 jaja
    - 1 łyżka mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM ORZECHOWY::
    300 g zmielonych orzechów włoskich
    300 ml mleka
    225 g cukru pudru
    300 g masła miękkiego

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka

    DODATKOWO:
    dżem z czarnej porzeczki
    kawa do nasączenia tortu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort orzechowy Desery

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kokosowy:
    Ubić białka na sztywną pianę, dodawać po trochę cukru, następnie po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem i kokosami dodać do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min w temp 180ºC
  • 2. Pozostałe biszkopty wykonać jak kokosowy, tylko w każdym co innego: kakao, migdały lub orzechy
    Kokosowy biszkopt wyszedł mi grubszy więc przekroiłam go na pół.
  • 3. Orzechy zalać mlekiem, zagotować, mieszając co jakiś czas, aby masa się nie przypaliła. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodać ostudzoną masę orzechową. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.
  • 4. Kolejność:
    -połowa biszkopta kokosowego nasączyć kawą, posmarować kremem,
    -biszkopt kokosowy nasączony kawą, posmarować połową dzemu porzeczkowego i kremem,
    -biszkopt migdałowy, nasączyć kawą, posmarować kremem,
    -biszkopt orzechowy, nasączyć kawą, posmarować połową dzemu porzeczkowego i kremem,
    - połowa biszkopta kokosowego nasączyć kawą, posmarować kremem,
  • 5. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu do powstania jednolitej polewy. Gdy zgęstnieje wylać ją na górę tortu i rozprowadzić szpatułką. Schłodzić do całkowitego stężenia polewy.
  • 6. Wierzch tortu dowolnie udekorować. Smacznego

Porady

Do kremu orzechowego można dodać odrobinę spirytusu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (145 ocen)

wyśmienity

To może cię zainteresować