Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kokosowy:
Ubić białka na sztywną pianę, dodawać po trochę cukru, następnie po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem i kokosami dodać do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min w temp 180ºC
2.Pozostałe biszkopty wykonać jak kokosowy, tylko w każdym co innego: kakao, migdały lub orzechy
Kokosowy biszkopt wyszedł mi grubszy więc przekroiłam go na pół.
3.Orzechy zalać mlekiem, zagotować, mieszając co jakiś czas, aby masa się nie przypaliła. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodać ostudzoną masę orzechową. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.
5.Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu do powstania jednolitej polewy. Gdy zgęstnieje wylać ją na górę tortu i rozprowadzić szpatułką. Schłodzić do całkowitego stężenia polewy.
6.Wierzch tortu dowolnie udekorować. Smacznego
Porady
Do kremu orzechowego można dodać odrobinę spirytusu.
Komentarze