Tort orzechowy

5 (178 ocen)

  • 2 min

Smaczny i szybki tort .Robiła go moja babcia ,mama robię i ja.

  • 2 min

Składniki:

  • Ciasto;4 jaja ,15 dag masła, 15dag cukru, 20 dag orzechów mielonych,cukier waniliowy,3 łyżki kakao,3 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Krem; kostka masła,2jaja 20 dag cukru ,5łyżek kawy mielonej( może być mniej).
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto;
    1. Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku.
    2. Do utartej masy dodać kolejno orzechy i kakao zmieszane z proszkiem do pieczenia
    3 .Na ostatku podać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
    4. Piec około 45 minut w temp.180 stopni.
    Krem
    1Jaja z cukrem ubić naparze i wystudzić.
    2. Masło ubić a następnie powoli dodawać ubite jaja,
    3 .Do masy dodać rozpuszczoną
    w malej ilości wody kawę.
    4. Wystudzone ciasto przełożyć kremem i udekorować.

Porady

Ciasto można również przełożyć bitą śmietaną z powidłami borówkowymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować