Smaczny i szybki tort .Robiła go moja babcia ,mama robię i ja.
2 min
Składniki:
Ciasto;4 jaja ,15 dag masła, 15dag cukru, 20 dag orzechów mielonych,cukier waniliowy,3 łyżki kakao,3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem; kostka masła,2jaja 20 dag cukru ,5łyżek kawy mielonej( może być mniej).
Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto;
1. Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku.
2. Do utartej masy dodać kolejno orzechy i kakao zmieszane z proszkiem do pieczenia
3 .Na ostatku podać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
4. Piec około 45 minut w temp.180 stopni.
Krem
1Jaja z cukrem ubić naparze i wystudzić.
2. Masło ubić a następnie powoli dodawać ubite jaja,
3 .Do masy dodać rozpuszczoną
w malej ilości wody kawę.
4. Wystudzone ciasto przełożyć kremem i udekorować.
Porady
Ciasto można również przełożyć bitą śmietaną z powidłami borówkowymi
Komentarze