Tort orzechowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mój pierwszy tort!!!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    1 i 1/4 mąki pszennej tortowej
    1/3 szklanki kakao
    1 łyżka proszku do pieczenia
    pół szklanki czarnej herbaty do nasączenia

    Krem:
    500g mascarpone
    250ml śmietanki 30%
    2/3 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    300g masła orzechowego
    200g dżemu (smak według uznania)
    orzechu do dekoracji (jakiekolwiek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Żółtka oddzielić od białek, ocieplić w pokojowej temperaturze.
    2. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypać do miski. Białka ubijać aż będą sztywne, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając na sztywną pianę. Następnie tak samo zrobić z żółtkami, dodawać osobno ubijając.
    Dołożyć do pozostałych składników. Miksując całość na małych obrotach.
    3. Dno tortownicy wyłożyć papierem. Wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35minut w 170st.
    4. Do mascarpone dodać śmietankę, cukier puder i wanilię. Miksować przez ok 3 minuty aż nabierze puszystości. Dodać masło orzechowe .
    5. Po ostudzeniu ciasta, pokroić je na 3 poziome warstwy.
    6. Ułożyć pierwszą warstwę, nasączyć herbatą, posmarować dżemem, następnie wyłożyć 1/3 kremu. położyć kolejną warstwę ciasta, nasączyć, wylać 1/3 kremu. Przykryć całość ostatnią warstwą biszkoptu. Rozsmarować resztką musu. Ozdobić według uznania. Odstawić w zimne miejsce.

    Gotowe! Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować