Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Żółtka oddzielić od białek, ocieplić w pokojowej temperaturze.
2. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypać do miski. Białka ubijać aż będą sztywne, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając na sztywną pianę. Następnie tak samo zrobić z żółtkami, dodawać osobno ubijając.
Dołożyć do pozostałych składników. Miksując całość na małych obrotach.
3. Dno tortownicy wyłożyć papierem. Wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35minut w 170st.
4. Do mascarpone dodać śmietankę, cukier puder i wanilię. Miksować przez ok 3 minuty aż nabierze puszystości. Dodać masło orzechowe .
5. Po ostudzeniu ciasta, pokroić je na 3 poziome warstwy.
6. Ułożyć pierwszą warstwę, nasączyć herbatą, posmarować dżemem, następnie wyłożyć 1/3 kremu. położyć kolejną warstwę ciasta, nasączyć, wylać 1/3 kremu. Przykryć całość ostatnią warstwą biszkoptu. Rozsmarować resztką musu. Ozdobić według uznania. Odstawić w zimne miejsce.
Komentarze