Tort ocean

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tort zrobiłam na trzecie urodziny synka, gościom i synkowi bardzo się spodobał

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy: 6 jajek, 1szkl. cukru, 3/4szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżeczki kakao.
    Biszkopt jasny: 4 jajka, 1/2szkl. cukru, 1/2szkl. mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa: litr mleka, 2 op.cukru waniliowego, po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej, 10 żółtek, 15 łyżek cukru, 3 kostki margaryny, galaretka wiśniowa, puszka brzoskwiń, puszka wiśni drylowanych (frużelina).
    Pozostałe składniki: około 80dag lukru plastycznego, ozdoby cukrowe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ocean - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort ocean przygotowanie 1. Biszkopt kakaowy: Ubić białka, dodać cukier, żółtka, następnie wymieszać delikatnie z mąką zmieszaną z proszkiem. Dodać kakao. Piec około 20-30 min w 160 C. Pozostawić do wystygnięcia. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Biszkopt jasny przygotować w ten sam sposób, piec ok.15min.

    Masa: 1/2 litra mleka zagotować z cukrami. Pozostałe mleko roztrzepać z mąką i żółtkami. Do gotującego się mleka dodać mieszankę, ugotować budyń. Utrzeć margaryny, dodając po odrobinie ostudzonego budyniu. Krem podzielić na 3 części-2 równe i trzecią część mniejsza zostawić na wierzch i boki tortu. Do jednej części masy dodać pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Do drugiej dodać tężejącą galaretkę (rozpuszczoną w połowie szklanki wrzątku).
  • Tort ocean przygotowanie 2. Przełożyć tort: Biszkopt kakaowy i na niego masa z brzoskwiniami
  • Tort ocean przygotowanie 3. Następnie wyłożyć biszkopt jasny, połowa masy różowej i wiśnie
  • Tort ocean przygotowanie 4. Na wiśnie wyłożyć resztę masy, biszkopt kakaowy, wierzch i boki posmarować pozostałą masą.
  • Tot ocean przygotowanie 5. Lukier rozwałkować, wyłożyć na tort
  • Tort ocean dekoracja 6. Tort schłodzić, następnie udekorować
  • Tort ocean 7. Udekorowany tort ponownie schłodzić, po czym można podawać

Porady

Lukier plastyczny wyjąć z lodówki około 12 godzin przed wyrabianiem, im cieplejszy tym lepiej się go wyrabia. Trzeba długo wyrabiać wtedy jest bardziej elastyczny. Najlepiej wałkować na blacie posypanym cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować