Tort NUTELKA z biszkoptami

0 (0 ocen)

Jeden z najsmaczniejszych tortów, jaki upiekłam. Tort jest lekki i nie za słodki. W sam raz na naszą Rocznicę Ślubu ... :). Bardzo polecam!

Składniki:

  • CIASTO:
    8 jajek,
    5 łyżek cukru,
    5 łyżek mąki pszennej,
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    łyżka octu,
    proszek do pieczenia.

    DODATKOWO:
    1/2 l mleka,
    1 budyń śmietankowy
    1i1/2 kost. masła,
    puszka brzoskwiń,
    2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
    400g Nutelli lub kremu czekoladowego
    płatek wafla tortowego,
    opak. biszkoptów.

    DEKORACJA:
    2 Śnieżki,
    1,5 szkl. mleka,
    galaretka owocowa ( wiśniowa)
    polewa kakaowa posypana prażonym kokosem lub starta czekolada.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort nutelka z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Etapy przygotowania

    1. Białka ubić z cukrem , nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. do dobrze ubitej masy dodać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia oraz ocet i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
    2. Z pół litra zimnego mleka odlać ćwierć szklanki, wsypać do niej zawartość torebki i dodać dwie łyżki cukru, dobrze wymieszać.Resztę mleka zagotować(można dodać łyżkę masła). Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek, mieszając gotować przez chwilę. wystudzić.
    3. Masło utrzeć na puch , cały czas ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie osączyć (sok zachować) i pokroić w kostkę.
    Do soku brzoskwiniowego dodać 1,5 szklanki wody i zagotować. Następnie dodać galaretki, a gdy zaczną gęstnieć dodać pokrojone brzoskwinie.
    4.Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć połowę kremu budyniowego . Następnie wyłożyć tężejącą galaretkę z brzoskwiniami i przykryć ją drugim blatem biszkoptowym. Nutelle roztopić w kąpieli wodnej , dodać rozkruszony wafel i rozsmarować a na nią wyłożyć pozostały krem budyniowy ( do masy można dodać troszkę pokrojonych brzoskwiń ). Na wierzchu ułożyć biszkopty. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Śnieżki ubić z mlekiem i cały czas ubijając , dodać tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną masę wyłożyć na biszkopty. na koniec ciasto polać polewą lub posypać startą czekoladą.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować