Tort nutelka z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Etapy przygotowania
1. Białka ubić z cukrem , nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. do dobrze ubitej masy dodać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia oraz ocet i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
2. Z pół litra zimnego mleka odlać ćwierć szklanki, wsypać do niej zawartość torebki i dodać dwie łyżki cukru, dobrze wymieszać.Resztę mleka zagotować(można dodać łyżkę masła). Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek, mieszając gotować przez chwilę. wystudzić.
3. Masło utrzeć na puch , cały czas ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie osączyć (sok zachować) i pokroić w kostkę.
Do soku brzoskwiniowego dodać 1,5 szklanki wody i zagotować. Następnie dodać galaretki, a gdy zaczną gęstnieć dodać pokrojone brzoskwinie.
4.Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć połowę kremu budyniowego . Następnie wyłożyć tężejącą galaretkę z brzoskwiniami i przykryć ją drugim blatem biszkoptowym. Nutelle roztopić w kąpieli wodnej , dodać rozkruszony wafel i rozsmarować a na nią wyłożyć pozostały krem budyniowy ( do masy można dodać troszkę pokrojonych brzoskwiń ). Na wierzchu ułożyć biszkopty. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Śnieżki ubić z mlekiem i cały czas ubijając , dodać tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną masę wyłożyć na biszkopty. na koniec ciasto polać polewą lub posypać startą czekoladą.
SMACZNEGO!!!
Komentarze